navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Visoke temperature

Zalijevate li pravilno svoje cvijeće, na šta posebno trebate paziti

Volite zelenilo i biljke, zasadili ste dosta cvijeća na balkonu, u bašti ili u saksije na prozorskim klupicama, ali pazite da ih održavate i redovno ipravilno zalijevate.

Objavljeno: 16.05.2022. u 19:23
get url
text

Iako se to čini kao jednostavan posao mnogi od nas nepravilnim zalijevanjem učini da se biljke ili osuše ili uvehnu od previše vlage.

Brojna su pravila koja treba znati, tačno kada i koliko često zalijevati koju biljku.

Posebnu pažnju zalijevanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo odgovaraju.

Malo odstajala, mlaka voda, bolja je od tople ili hladne, zato napunite kantu za zalijevanje i uvijek neka vam je spremna.

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba provjerite na internetu šta vaša biljka voli i šta traži.

Zalijevanje ujutro je poželjnije je nego navečer.

Tako biljke imaju priliku da se osuše i da isparavaju kada su temperature više. Ako je tlo stalno suho, a listovi počinju da žute možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili količinu svjetlosti koju biljka dobiva. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u sjenoviti kutak balkona.
U proljeće nije biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi i tada trebaju najviše vode.

Vodu treba i vaša trava pa i nju zalijte ako danima nije bilo kiše.Nikad ne zalijevajte cvijeće po lišću, za ruže to može biti i pogubno jer se lahko razvijaju i šire štetočine i javljaju se druga oboljenja.