navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zlatni kipić

Zanimljivosti o Oscaru koje vjerovatno niste znali

I ovogodišnja dodjela najznačajnije filmske nagrade Oscar i ove godine održat će se bez voditelja, a dobitnike nagrada predstavljat će najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama.

Objavljeno: 09.02.2020. u 12:11
get url
text

Jedna od zanimljivosti je što ovogodišnja dodjela želi pokazati ekološku osviještenost pa će tako jelovnik biti skoro u potpunosti na biljnoj bazi, a neće se koristiti ni plastične flaše za piće.

Nagrada Oscar dodjeljuje se od 1929. godine, televizijski prijenos ceremonije uveden je 1953. godine. Od 1966. godine prijenos se emitira u boji. Do sada je uručeno 3.140 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939. godine.

Ime Oscar najprestižnija filmska nagrada dobila je prema ujaku sekretarice Akademije filmskih umjetnosti i nauke, Margaret Herrick. Kada je vidjela zlatni kipić primijetila je da izgleda poput njenog ujaka Oscara.

Zlatni klipić ima 3,8 kilograma i visok je 34 centimetra.

Dobitnika bira gotovo 8.000 članova Akademije, a do samog otvaranja koverata na pozornici Akademija ne zna koliko će se nagrada ukupno dodijeliti. Ime dobitnika gravira se nakon ceremonije.

Najmlađa dobitnica Oscara je Tatum O’Neal, koja je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Mjesec od papira 1973. godine. Tada je imala samo 10 godina.

Meryl Streep drži rekord s 18 glumačkih nominacija, a Oscara je osvojila tri puta, posljednji put za ulogu Margaret Thatcher u Čeličnoj lady, 2011. godini.

Najviše Oscara u historiji osvojili su Ben Hur, Titanik i Gospodar prstenova: Povratak kralja, svaki po 11 kipića.

Kategorija najboljeg dugometražnog animiranog filma uvedena je tek 2001. godine, a prvi crtani film koji je osvojio nagradu bio je Shrek.

Kompozitor John Williams, najpoznatiji po filmskoj glazbi za Ratove zvijezda, E.T. i Indianu Jonesa, u svojoj karijeri je prikupio 49 nominacija.

Michael Jackson je svojevremeno platio 1,54 miliona dolara kako bi imao Oscara iz 1939. godine, a kojeg je dobio David Selznick za najbolji film - Gone With the Wind.

Dodjela nagrada od samih početaka je glamurozan događaj na kojem se okuplja elita zabavne industrije, a sve oči uprte su u modne kreacije koje se nađu na crvenom tepihu.

Danima se nakon dodjele Oskara komentiraju odjevne kombinacije te biraju najveći promašaji i najbolji izbor kada su toalete u pitanju.