navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prirodna rješenja

Zatežu i pomlađuju: Tri maske protiv bora iz kućne radinosti

Ljekovito bilje može pomoći u liječenju kožnih bolesti, a prirodne maske pogotovo pomažu kod smirivanja upala.

Objavljeno: 18.11.2020. u 09:05
get url
text

Pravi sastojci, osim što kožu liječe, imaju pozitivan učinak i na njen izgled, odnosno mogu smanjiti bore. Ove su tri maske preporuka upravo za to.


1. Maska od meda

Kašiku meda pomiješajte sa kašikom jogurta, čajnom kašičicom limunovog soka i prstohvatom cimeta. Kako biste lakše pomiješali sastojke, možete dodati i malo tople vode. Masku nanesite na lice i ostavite desetak minuta pa isperite mlakom vodom. Nanosite tri puta sedmično. Pomaže koži da se nahrani i čisti je od mrtvih stanica pa koža postaje otpornija na stvaranje bora.


2. Maska od maslinovog ulja

Maslinovo i bademovo ulje najpoznatija su ulja koja se rado mažu na lice jer potiču zatezanje kože i hrane je vitaminima A i E, borcima protiv slobodnih radikala i starenja kože. Možete nanijeti čisto maslinovo ulje na lice i vrat (i na cijelo tijelo!), a možete ga pomiješati i s malo meda i nekoliko kapi glicerina.


3. Maska od piskavice

Sameljite šaku svježeg lišća piskavice i pomiješajte ga s malo vode, nekog ulja za lice ili meda da dobijete pastu. Nanesite na lice i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro isperite. Ljekovita biljka piskavica blagotvorno djeluje na kožu sklonu aknama, ali i na suhu kožu sprečavajući preranu pojavu bora.