navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Porasla prodaja

Zbog filma u modnoj kući zadovoljno trljaju ruke: Svi žele nositi Gucci

"Dinastija Gucci", dva i po satna filmska saga o ubistvu nekadašnjeg šefa modne kuće Gucci, u kojoj glavnu ulogu igra Lady Gaga, potaknuo je interese za kultnim italijanskimbrendom.

Objavljeno: 01.12.2021. u 14:30
get url
text

Poput televizijskih serija, koje u zadnje vrijeme imaju ogroman utjecaj na naše modne izbore, film o porodici Gucci izazvao je porast zanimanja za brendom Gucci, koji ionako uživa ogromnu popularnost i jedan je od najtraženijih modnih brendova posljednjih nekoliko godina.

Pretraživanja za komadima s potpisom brenda Gucci odjeće porasla su za 73 posto za sedam dana nakon što se film pojavio u kinima, prema podacima agregatora za e-trgovinu Lovethesales.com, uz skok od 257 posto za torbe i 75 posto za natikače.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gucci Official (@gucci)

Na tržištu je došlo do dramatičnog povećanja potražnje za Gucci haljinama od čak 669 posto.

I to nije sve, budući da su neki komadi viđeni na ekranu izazvali globalni interes, bez obzira na to nose li Guccijev potpis. To je bio s kaputima od umjetnog krzna (+300 posto), bijelim haljinama od čipke (+250 posto), kariranim odijelima (+230 posto) i bijelim skijaškim odijelima (+177 posto).

Brojke za sada jasno govore da brend Gucci, koji je u vlasništvu grupacije Kering, itekako ima koristi od holivudske ekranizacije priče o glamuroznoj Patriziji Reggiani, koja je 1995. unajmila ubicu da ubije svog bivšeg supruga Maurizija Guccija, bivšeg šefa modne kuće.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gaga Daily (@gagadaily)

Službeno je Gucci filmskoj kući MGM-u i produkcijskoj kući Scott Free Productions, koji stoje iza filma, samo dostavio izbor originalnih predmeta i rekvizita iz arhive modne kuće i omogućio snimanje scene u svojoj glavnoj trgovini u ulici Via Condotti u Rimu.

No, iako Gucci nije formalno podržao film, u njemu glume Salma Hayek, supruga Françoisa-Henrija Pinaulta, predsjednika i izvršnog direktora Keringa, u čijem se vlasništvu nalazi Gucci.
Tu je i Jared Leto, ambasador brenda i prijatelj Guccijevog kreativnog direktora, Alessandra Michelea.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salma Hayek Pinault (@salmahayek)

Zanimljivo je da je sad Gucci počeo objavljivati i fotografije Lady Gage kao Patrizije Reggiani na društvenim mrežama.

"Crna udovica", Patrizia Reggiani, koja je za naručeno ubistvo supruga bila u zatvoru 16 godina, nije oduševljena filmom, baš kao ni porodica Gucci koja sada producentima prijeti tužbom.

Jasno je dala do znanja da ju je prilično iznervirala Lady Gaga i to zato što je odigrala ulogu, "a da nije imala obzira i razuma da me dođe upoznati".

- 'Trebaju me. Još uvijek se osjećam kao Gucci, zapravo najviše Gucci od svih njih - rekla je Reggiani za La Repubblicu.

Gaga pak kaže kako je živjela kao Reggiani godinu i po, govoreći s teškim italijanskim naglaskom devet mjeseci. - Nisam se slomila. Ostala sam s njom. Niko mi nije htio reći ko je Patrizia Gucci. Čak ni Patrizia Gucci - kazala je Gaga za Vogue.