Gotovo svake godine pojavi se nekoliko novih dijeta koje obećavaju nevjerovatne rezultate, ali se ispostavilo da nije svaka dijeta za svakoga.

Ipak, jedan sastojak koji rijetki koriste u prehrani dobar je za skidanje kilograma i održavanje kilaže na duge staze, piše Men’s Health. Radi se o zobenoj kaši, koja je dio mnogih dijeta.

Iako je mnogi nutricionisti preporučuju, jer je bogata vlaknima i ukusna, postavlja se pitanje, može li ona svima pomoći u mršanju?

Zbog čega je zobena kaša ustvari dobra za zdravlje?

Jedna porcija zobene kaše sadrži 150 kalorija i pet grama vlakana (18 posto od količine koju tokom dana trebate unijeti), dobru količinu cijelih zrna žitarica i neznatnu količinu proteina (oko šest grama). Osim toga, ona je dobar izvor drugih hranjivih tvari kao što su kalcij, fosfor, magnezij, željezo, selen, bakar i kalij.
Istraživanja su pokazala da se oni koji jedu zobenu kašu hrane zdravije od onih koji je ne jedu.

Koja je moguća korist zobene kaše za skidanje kilograma?

U zobenoj kaši nalazi se posebna vrsta vlakana koja se naziva beta-glukan, a koja, prema istraživanjima, regulira hormon gladi, pa se nakon obroka, osjećamo sitije.

Studija je pratila kilažu debelih žena koje su držale niskokaloričnu dijetu, tokom koje su dva puta dnevno jele zobenu kažu. Neke od njih nisu smršale ništa više nego one žene koje su također bile na niskokaloričnoj dijeti, ali bez zobene kaše. Ipak, nekima od onih koje su jele i zobenu kašu dodatna vlakna pomogla su da smršaju.

Do sličnih zaključaka došla je još jedna studija koja je pratila težinu debelih žena.

Ako je studija duže trajala, značajnija je bila razlika u kilogramima, a posebno je zanimljivo istraživanje koje je provedeno na oboljelima od šećerne bolesti.

U ovom slučaju smršali su i oni koji su jeli zobenu kašu i oni koji je nisu jeli, ali je na duge staze ovo imalo veliki značaj.

Naime, oni koji su unosili zobenu kašu svakodnevno održali su liniju godinu nakon studije, dok su se drugi brzo vratili na staru kilažu.

Koji bi bio zaključak?

Zobena kaša može pomoći u mršanju, posebno ako se kombinira s prehranom u kojoj se kontrolira unos kalorija. Ono što je najvažnije je to da ćete redovnim unosom zobene kaše popraviti cjelokupan način prehrane jer ćete unositi raznolikije hranjive tvari, a ona je dobra i za snižavanje holesterola i za očuvanje zdravlja srca.