navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionist savjetuje

Želite smršati: Ove navike ubrzat će gubitak suvišnih kilograma

Slatkiši prije spavanja sigurno mogu usporiti napredak dijete, ali ako usvojite neke zdrave navike gubitak suvišnih kilograma neće biti tako težak zadatak.

Objavljeno: 15.03.2023. u 08:48
get url
text

- Ako se pridržavate zdrave rutine ostavljate sebi manje vremena za greške - navodi Mike Bohl, nutricionist i lični trener, piše eatthis.com.

Večernje navike koje će vam pomoći da izgubite višak kilograma idu u dvije kategorije: navike koje će utjecati na to kako tijelo procesuira stvari dok spavate i one koje će vam pomoći da se dobro odmorite i da jutra imate puno više energije.

Dr. Bohl izdvaja nekoliko navika koje treba njegovati prije spavanja kako biste što brže i lakše gubili kilograme:

Nemojte jesti kasno

Kad god jedete, vaše će tijelo procesuirati kalorije na isti način. No kada jedete uvečer, puno su veće šanse da ćete pojesti previše hrane, i to one koja nije zdrava.

Često je uzrok pretjerivanja uvečer upravo dosada.

Bohl navodi da izbjegavanjem kasnih obroka nećete u organizam unijeti kalorije koje vam ne trebaju ako ste na dijeti.

Ako već morate nešto pojesti prije spavanja, neka to bude namirnica bogata proteinima, poput zrnastog sira.

Vježbajte, ali u pravo vrijeme

Ako idete na trening kasno uvečer, možda će vam biti nešto teže zaspati jer organizam nastavlja s trošenjem kalorija nakon treninga.

- Ako odaberete pravo vrijeme za trening, to mogu biti jutarnji ili poslijepodnevni sati, kalorije će se trošiti i dok spavate - navodi Bohl.

Nemojte piti alkohol prije spavanja

Ako konzumirate alkohol, pa vams e to često dešava i prije spavanja, teško ćete zaspati i budit ćete se tokom noći.

Osim ovog problema, unosite i višak kalorija koje vam ne trebaju. Dakle dva će se problema stvoriti ako prije spavanja konzumirate alkohol pa ga radije zamijenite toplim čajem.

Rashladite sobu

- Neka istraživanja otkrivaju kako i temperatura sobe u kojoj spavate može utjecati na to kako će organizam procesuirati masnoće, pa se čini kako će spavanje u hladnoj sobi imati utjecaja i na brži gubitak kilograma - navodi Bohl.

Uz to, hladniji zrak u sobi će sigurno potaknuti dobar san, a prema pisanju National Sleep Foundation, spavanje u hladnom okruženju jedan je od najvažnijih faktora dobrog sna.

Smatra se da je temperatura od oko 18 stepeni Celzijusa idealna.

Držite se rasporeda i opustite se

Kada kažemo raspored ne mislimo samo na onaj na poslu, isto se odnosi i na rutinu spavanja, ali i buđenja.

- Ako na spavanje odlazite u isto vrijeme svaki dan to je odličan način da uspostavite unutarnji sat i svakog se jutra budite odmorni - pojašnjava Bohl.
Isto tako je važno umiriti misli i riješiti se napetosti uzrokovane stresom prije spavanja.

Bilo da se radi o šoljici čaja od kamilice ili toploj kupki s mirisnim solima - prije odlaska u krevet riješite se svih misli koje vas muče tokom dana kako biste lakše zaspali.