navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nervne krize

Znate li li koliko je ljekovita pčelinja ljubica?

Matičnjak, melisa ili kako je još zovu, pčelinja ljubica je dugogodišnja zeljasta biljka.

Objavljeno: 06.01.2023. u 22:24
get url
text
Matičnjak, čaj
Matičnjak, čaj

Preparati matičnjaka djeluju izvanredno na čovjekov organizam, u prvom redu kao sredstva za umirenje i opuštanje. Poslije uživanja, naprimjer, čaja od matičnjaka, čovjek se nekako smiri, čak se javi pomalo i neko euforično stanje.

Koliko je to prijatan napitak, ilustruje podatak da se čaj od matičnjaka preporučuje i budućim majkama, koje u prvim mjesecima trudnoće teško nose uz česta povraćnja.

Preparati matičnjaka djeluju kao intelektualni i fizički stimulatori, pa se posebno preporučuju onima koji se bave intenzivnim intelektualnim ili fizičkim radom. Matičnjak djeluje kao tonik na mozak, srce i digestivni aparat. Pokazuje izrazita antispazmodična svojstva. Djeluje kao karminativ, stomahik i fermifug.

Posebno se preporučuje kod nervnih kriza, melanholije, gubitka pamćenja ili intelektualnog zamora, migrena, neuralgija, emotiviteta, sinkopa i vrtoglavice. Primjenjuje se i kod kolika izazvanih oboljenjima žučne kese kao i kod lošega varenja.

Priprema čaja

Puna supena kašika pčelinje ljubice se prelije sa dva decilitra ključale vode i odmah poklopi. Nakon 10 minuta se procijedi i pije gorak prije jela, a zaslađen poslije jela.