SFF

Publika aplauzom pozdravila ekipu filma iz Ukrajine: Na crvenom tepihu sa zastavom

FOTO: Damir Hodžić

Utrku za "Srce Sarajeva" petu noć 28. Sarajevo Film Festivala iz glavnog takmičarskog programa igrani film, nastavlja ostvarenje iz Ukrajine - "Klodnike", rediteljice Maryne Er Gorbach.

Radnja filma, koji će zabilježiti regionalnu premijeru u Narodnom pozorištu Sarajevo, fokusirana je na događaje u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini.

Film govori o događajima iz 2014. godine kada je Rusija napala Donjeck, i prati priču bračnog para Irke i Tolika koji očekuju bebu, živeći u udaljenom selu u Donjecku, nedaleko od granice sa Rusijom, oko koje su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu.

Njihovo iščekivanje djeteta nasilno prekida rušenje aviona MH17 nedaleko od nihovog sela. I pored opšte opasnosti, Irka odbija napustiti selo...

Prije početka projekcije, ekipa filma prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

-  Ovo je jako važna projekcija jer Sarajevo sa historijom koju baštini za Ukrajince predstavlja specijalan grad – naglasila je rediteljica Gorbach.

Ekipu filma "Klodnike" koja je crvenim tepihom prošetala je sa zastavom Ukrajine publika je pozdravila aplauzom. 

Na crvenom tepihu, brojnim medijima pozirali su i: Ekipa filma "Kako se sada zove ova zemlja" iz programa Suočavanje s prošlošću predvođeni Aidom Čerkez, članovi žirija takmičarskog programa dokumentarni film predvođeni selektoricom programa Radom Šešić, Alban Ukaj i Alisa Čajić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga