Sastojci:
Za puslice:
140 g bjelanaca
260 g šećera
1 kašika kukuruznog škroba (gustina)
10 ml bijelog vinskog sirćeta
Za kremu od limete:
100 g šećera
120 ml soka od limete
3 jaja
50 g maslaca
100 g mascarponea
Za nadjev od limete i jabuke:
Sok od 3 limete
30 g šećera
1 kašika tapioka brašna
100 ml vode
2 jabuke Granny Smith (narezane na kockice od 0,5 cm)
Priprema:
Zagrijte peć na 90 stupeni.
Da biste napravili puslice, bjelance umutite na jakoj brzini, a šećer dodajte polako, jednu po jednu kašiku. Nastavite miješati dok smjesa ne postane čvrsta, a zatim dodajte sirće i kukuruzni škrob. Stavite smjesu u vrećice i napravite kupolice te pecite u peći na 90 stepeni 1 sat.
U međuvremenu napravite kremu od limete tako da u zdjelu stavite šećer, jaja i sok od limete i umutite. Stavite posudu na lonac s kipućom vodom i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Maknite zdjelu s vatre i dodajte hladni maslac miješajući ga malo po malo. Zatim pustite da se ohladi. Kad se smjesa ohladi, umutite mascarpone i ostavite sa strane.
Lagano kuhajte sok od limete, tapioka brašna, šećer i vodu dok se ne zgusne do konzistencije sirupa. Propasirajte sve grudice od tapioke i dodajte jabuke u tavu. Zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Sastavite sastojke tako da u jednu meringu stavite kremu od limete i na kraju rasporedite nadjev od jabuka, piše Metro.