Predlažemo da pripremite

Turska pogača odlična uz doručak i ručak

FOTO: EMINA ABDIJANOVIĆ/FACEBOOK

Potrebni sastojci: jedna čaša mlijeka, jedna čaša vode, jedna kašičica šećera, jedna kašičica soli, jedna (srednja) šolja ulja, šest šolja brašna, 10 grama germe.

Postupak pripreme:

Sjediniti sve sastojke i dobro promiješajte. Ako je tijesto rijetko dodajte još malo brašna.

Otopite 20 grama margarina i dodajte u tijesto.

Dobro umjesite tako da se tijesto odvaja od posude.

Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 40 minuta na sobnoj temperaturi da se tijesto digne.

Potom oklagijom razvijte tijesto kao za pizzu, promjer 30 centimetara.

U tepsiju, koju možete premazati uljem, stavite papir za pečenje, a potom tijesto, pa ga ostavite 20 minuta da nadođe.

Možete tijesto izrezati kao baklavu ili na neke druge oblike po želji, pa ga premažite žumancem.

Pospite sjemenkama po želji i pecite na 200 stepeni Celzijusa da pogača dobije zlatnu boju.

Pečenu, izvaditi iz rerne, prekriti salvetom i ostaviti da se progladi.

Servirajte je za doručak uz namaze, mladi sir, čaj ili za ručak uz glavno jelo.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga