Petak, 24.01.2020.

Istina

Prvi vozač automobila na svijetu bila je žena

Bertha Benz

Većina muškaraca misli da su rođeni da budu vozači i kao takvi potcjenjuju žene za volanom, a ne znaju istinu da je zapravo prvi vozač na svijetu bila žena i zvala se Bertha Benz.

Mercedes je objavio zanimljiv video u kojem odaje priznanje jednoj ženi koja je odigrala važnu ulogu u "rađanju" automobila. Manje je poznato da je upravo jedna žena dala početni impuls automobilskoj industriji kada se 1888. odvažila da sjedne za upravljač novokonstruisanog vozila koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja

Ta žena bila je Bertha Benz, a pomenuto neobično vozilo na tri točka konstruisao je njen suprug, Karl Benz, jedan od pionira auto-industrije i osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih auto-marki na svijetu, Mercedes-Benz.

Međutim, Karl je smatrao da još nije vrijeme da isproba svoj izum u vožnji po putu. Bertha je bila suprotnog mišljenja, vjerovala je da svijet spreman za automobile.

Bez znanja svog muža, odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Mannheim do Phorzheim dugom 106 km.

Njeno historijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo - u koje su ona i Karl investirali dosta novca - predstavlja značajan i koristan izum koji, ako se na pravi način prikaže svijetu, može da im donese finansijsku korist.

Benzov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od 2,5 konjskih snaga, i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat.

Tokom svog epskog putovanja, Bertha, koja je posjedovala zavidno znanje iz mehanike, uspjela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Wiesloch kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil.

Bertha na ovom historijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Richard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdijevaju motor neophodnom vodom za hlađenje koja je morala često da se dopunjava.

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu.

Bertha ja na kraju uspjela u svom naumu i kada je stigla na odredište obavijestila je svog supruga telegramom o uspješno završenom putovanju. Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Mannheim. Ostalo je historija.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh