open-navfaktor-logo
search
Pozitivne priče
Amir Kurtagić, mašinski inženjer uposlen u BMW-u, u slobodno vrijeme slika svoje Sarajevo
Pogled iz djetinjstva, onako kako je on vidio svoje Sarajevo, predstavio je kroz prvu samostalnu izložbu "Krovovi Sarajeva" koju zainteresirani mogu vidjeti u sarajevskoj galeriji "Preporod" do 23. augusta
19.08.2019. u 22:41
get url
text
Amir Kurtagić: U BMW-u radi na razvoju arhitekture novih vozila

Rođen je u Vlasenici, ali, još kao beba, sa roditeljima je stigao u bh. prijestolnicu. Odgojile su ga ulice Sarajeva. Odrastao je u blizini Vijećnice, na petom spratu stambene zgrade, odakle se pružao beskrajno lijep pogled na krovove njegovog susjedstva. Dvije decenije poslije, ti isti krovovi iz djetinjstva Amira Kurtagića (31), inače mašinskog inženjera, koji od 2013. živi i radi u Njemačkoj, završili su na slikarskim platnima.

Pogled iz djetinjstva, onako kako je on vidio svoje Sarajevo, predstavio je kroz prvu samostalnu izložbu "Krovovi Sarajeva" koju zainteresirani mogu vidjeti u sarajevskoj galeriji "Preporod" do 23. augusta.

- Moja prva inspiracija uvijek je Sarajevo, grad u kojem sam živio i odrastao. Krovovi su bili ono što sam kao dijete svako jutro gledao kroz svoj prozor. A uz to, uvijek me je posebno impresioniralo kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva, a ti krovovi, i arhitektura stambenih objekata pričaju jednu vrlo zanimljivu priču, i tu sam priču naslikao kroz 24 slike- kazao je Kurtagić za naš portal.

Likovnu akademiju nije završio, a kaže da mu za njegov talenat, koji je razvijao isključivo predanim radom, potvrda ne treba.

- Mašinski sam inženjer, a slikam od malih nogu. Diploma mi ne treba, jer, svoj talenat mogu razvijati sam i uz savjete prijatelja umjetnika. Slikarstvo je nit koju godinama nosim u srcu. "Krovovi Sarajeva" nastali su u protekloj godini, a imam još mnogo inspiracije. Ali, naravno, slikam onda kada imam vremena, jer radim kao razvojni menadžer u BMW-u. Tačnije, radim na arhitekturi novih vozila - ističe Kurtagić.

Završio je Mašinski fakultet u Sarajevu, odsjek za motore i vozila, gdje je 2012. godine magistrirao. Prvi posao započinje u sarajevskoj firmi "Automative Center", odakle već nakon godinu odlazi u Minhen kako bi svoju karijeru nastavio u autoindustriji. Krajem 2013. godine, kao eksterni konsultant za firmu BMW Group, radio je na razvoju nove generacije BMW Z4.

Početkom 2016. godine karijeru nastavlja kao razvojni inženjer u firmi BMW Group. Neki od njegovih koncepata su dio BMW-ovih vozila Z4, modeli serije 2,3,4,5 i serije 7.

Godine 2017. ponovo se vratio slikarstvu. Omiljena tehnika kojom stvara je ulje na platnu, a stil slikanja moderni realizam. Motivi njegovih slika su raznovrsni - od mrtve prirode, građevina, pejzaža do portreta.

- Talenat je samo mali procenat. Sve se postiže radom. Slikarstvu sam se vratio kada sam imao buran period građenja karijere u BMW-u. Falila mi je ljepota i odmor koju pruža smao umjetnost. Slikam dosta toga, ono što me inspiriše, ali ne radim nikada narudžbe - pojašnjava Kurtagić.

U Sarajevo često dolazi jer mu tu žive roditelji, prijatelji i zaručnica Azra.

- Gdje god da odem Sarajevo je sa mnom. Meni je Sarajevo uvijek u srcu - zaključio je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.