navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Eurosong

BiH četvrtu godinu zaredom bez predstavnika, navjerovatnije neće na BHT1 biti ni prijenosa iz Rotterdama

U regionu su završena takmičenja i izabrani su pjevači i grupe koji će predstavljati zemlje iz okruženja na Eurusongu, koji se u maju održava u holandskom Rotterdamu.

Objavljeno: 04.03.2020. u 18:34
get url
text

I ove godine naša zemlja neće imati učesnika na prestižnom muzičkom takmičenju, a istu odluku donijeli su susjedi iz Crne Gore, kao i Mađari. Tako će Bosanci i Hercegovci na Eurosongu vjerovatno navijati za predstavnike Hrvatske, Srbije, Slovenije ili Sjeverne Makedonije, koji i u 2020. godini šalju svoje pjevače.

Kako je od ranije poznato naša zemlje neće imati četvrtu godinu zaredom svog predstavnika, a male su šanse da u programu BHT 1 gledamo prijenos Evrovizije.

- Kada razmatramo cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazi BHRT onda su šanse još makar nekoliko narednih godina vrlo male. Zbog dugovanja smo pod sankcijama EBU. Jedna od sankcija uključuje neučestvovanje na Eurosongu. Čak ukoliko bi izlobirali da učestvujemo, sve troškove bi morali unaprijed platiti, što je, s obzirom na kompletnu situaciju u BiH, teško izvodivo. Mi do sada nikada nismo imali potpunu pokrivenost troškova Eurosonga. Uvijek se to dobrim dijelom plaćalo iz pretplate i ostatak od marketinških prihoda, odnosno sponzorstva, ali nikad cjelokupan iznos nije bio pokriven dobrim dijelom od sponzora. To marketinško tržište BiH nije zainteresirano za oglašavanje i sponzoriranje jedne takve manifestacije – kaže Lejla A. Babović, šefica delegacije BH Eurosonga.

Ona ističe da, nažalost, ni turističke zajednice ni ministarstva, koja bi trebala da promiču BiH na međunarodnom planu, također nisu zainteresirani, tako da sva briga oko Eurosonga i finansiranja učešća BiH na tom najprestižnijem i najgledanijem televizijskom šou programu na svijetu je samo na plećima BHRT-a.

- Kao što znate, zadnjih godina BHRT se isključivo finansira od pretplate koja se sakuplja na teritoriji Federacije BiH i to preko računa za struju, odnosno preko Elektroprivrede BiH, tako da su prihodi BHRT-a od RTV takse svedeni na minimum. Kao što sam već rekla prihodi od marketinga su također mali, tako da BHRT sa prihodima koje ima jedva pokriva osnovnu funkciju, osnovne programe koje trenutno emitiramo. Mislim da bi ove godine neće biti prijenosa zato što je to postalo izuzetno skupo i oglašavanje unutar samog šou programa ne može ni djelimično pokriti troškove prava i prijenosa. Najvjerovatnije to nećemo pokušati ni uzeti jer je izuzetno skupo. S obzirom da mi ne učestvujemo, onda je i zainteresiranost naših gledalaca nije onakva kao kada mi učestvujemo, tako da ni oglašivači nisu nešto pretjerano zainteresirani – zaključuje Lejla A. Babović.

Damir Kedžo s pjesmom "Divlji vjetre" predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu u Rotterdamu. Boje Srbije branit će grupa "Hurricane", koju čine Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić i one će izvesti pjesmu "Hasta la vista". Ana Soklić pokušat će u što boljem svjetlu promovirati Slovence evropskoj publici nakon što je pobijedila na slovenskom izboru EMA.

Vasil Garvanlev imat će težak zadatak da ponovi prošlogodišnji uspjeh Tamare Todevske, koja je sa kompozicijom "Proud" osvojila peto mjesto za Sjevernu Makedoniju. Zanimljivo je da je Vasil bio prateći vokal fenomenalnoj Tamari, a Makedonci i ove godine na takmičenje idu sa pjesmom na engleskom jeziku koja se zove "You".

Prvo polufinale u Holandiji je 12. maja, a dva dana poslije drugo. Po deset najboljih plasirat će se u finale, u kojem ih već čekaju predstavnici Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Španije i Nizozemske.