Grad Đurđevac ovih je dana dobio 30.000 dolara, odnosno nešto više od 195.000 kuna u nasljedstvo od Marije Horvatek, rođene Đurđevčanke koja je prije više decenija odselila u Chicago, u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je nedavno preminula, ostavila je dio svog bogatog nasljedstva rodnom gradu, da tim novcem pomogne đurđevačkoj djeci.

– Odlučili smo dobivenim novcem kupiti muzičke instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih – kazao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Osim rodnom gradu, nešto je ostavila i rodbini. Ipak, u Đurđevcu zapravo i nema više njenih nasljednika. O njenoj majci, Katici Legradi brinula je Ana Matejak, čija kćer i zet, Roza i Branko Vukres su danas u poodmakloj dobi, no sjećaju se Marije Horvatek, rođene Legradi, piše portal Prigorski.hr

– U jednom od pisama koje je slala majci Katici, Mara je napisala kako će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama – kazala je Roza i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u koverti.

No, najveći dio nasljedstva dobilo je pet mačaka Marije Horvatek! Čak 470.000 dolara, odnosno nešto više od tri miliona kuna pripalo je mačkama, koje će imati pravo na ta sredstva sve do svoje smrti. Za njih brine Eva Barcelona, koja će u njihovo ime i moći raspolagati s novcem.

Pet Marijinih mačaka naslijedilo je sav namještaj, kuće, automobile, nakit, srebrninu, knjige i svu ostalu imovinu koju je Horvatek posjedovala. Bogata ljubiteljica mačaka umrla je krajem decembra 2016. godine te je procedura oko njenog testamenta trajala skoro dvije godine.