open-navfaktor-logo
search
Bajramski razgovor
Hanka Paldum: Sve treba raditi s mjerom i u svemu treba mjera
Hanka Paldum s radošću dočekuje Bajram. Ramazanske dane posvetila je sebi, dobrobiti svog duha, preispitivanju onoga što je važno u životu, te je došla do spoznaje koliko su ljudi često egocentrični u nastojanju da što više steknu materijalno.
14.05.2021. u 22:01
get url
text
get url
text

Kako ističe, mjesec ramazana je prilika da se osvijestimo, osvrnemo oko sebe i pokažemo razumijevanje i saosjećanje s drugim ljudima, da spoznamo suštinu koju vjera nalaže.

Žali što su mjere zbog situacije sa koronavirusom onemogućavale iftarenje i druženje sa dragim ljudima i prijateljima, a to joj je najviše nedostajalo u proteklom periodu.

- Mjere su bile previše stroge, nismo imali druženja, nismo mogli odlaziti na teravije. S druge strane, imali smo vremena da se više posvetimo sebi, da sami sebe bolje upoznamo, te da se posvetimo suštinskim stvarima koje zapravo sama vjera i dragi Bog nalaže. Previše smo se trošili i davali od sebe, a ponekad uzaludno, nepotrebno, gdje nam se nije ni vraćalo.

Sve je dragi Bog pustio u svojoj objavi Kur'anu, sve treba raditi s mjerom i u svemu treba mjera. Mi smo vrlo često tu mjeru zanemarivali. Vode nas intuicija, želje, neka požuda, hoćemo ovo, želimo ono, mislimo da možemo. Kada vidimo da ne možemo dokučiti nešto što smo zacrtali, onda padamo u agonije, razočaramo se, onda nam je neko drugi kriv - kaže Hanka Paldum na početku razgovora za Faktor. 

Uprkos ograničenjima i nemogućnosti da obavlja određene vjerske obaveze, smatra da sve što se trenutno dešava sigurno ima nekog smisla. 

- Jeste da se teško mirimo s tim i da nam teško pada jer ne možemo normalno odlaziti na teravije, na iftare, ograničavao nas je policijski sat. U svakom slučaju, u ovom ramazanu sam se posvetila onim suštinskim stvarima kako vjera nalaže. Svi mi imamo oči i uši, ali ne vidimo i ne čujemo, ne idemo u suštinu stvari koje nalaže zdrav razum, kako bismo trebali da vodimo naše ljudske živote i kako da se prema drugom ophodimo. Često postajemo sebični, kukavice, nemamo istančan osjećaj prema suštini stvari, da upoznamo život i sebe, da pogledamo istini u oči, da se vratimo izvoru, kako bi se spoznala prava istina. To su stvari koje vrlo često zanemarujemo, a sada smo imali priliku da te stvari dobro posložimo u svojim glavama - nastavlja naša kraljica sevdaha.

I ove godine je tradicionalno u 27. noći ramazana organizirala veliki iftar.

- Nisam odlazila na iftare niti sam ja pravila iftare, osim te 27. noći. To je tradicionalno što organizujem i kada hatma-dovu proučim i predam je uoči 27. noći. Naravno, sa smanjenim brojem ljudi. Najviše su mi došli hafizi i familija, te par prijatelja. Ovog ramazana jela sam što i inače. Prvih dana nešto počnem da spremam, međutim, kako dani prolaze, sve manje i manje osjećaš potrebu za jelom. Neizbježna je hurma, limunada, topa, dobra čorba i onda uz to bude neka pita, varivo ili komad mesa i povrće. Za veliki iftar se potrudim i svašta napravim da ponudim svojim dragima, naša tradicionalna jela - govori pjevačica.

Poseban je osjećaj čuti top sa Žute tabije i ezan koji označavaju kraj posta, a upravo Hanka, kako živi u starom dijelu grada, ima priliku da ih čuje tokom cijelog mjeseca ramazana.

- S prozora vidim top i čujem, džamije su u blizini, vide se kandilji, osjeti se ta posebna atmosfera. Sarajevo je uvijek bilo posebno. U razgovoru sa hafizom Burhanom sam mu rekla kako bih voljela nekad osjetiti tu ramazansku atmosferu u Istanbulu. On mi kaže da je divno, ali da nema ljepšeg ramazana nego u Sarajevu. Tokom ramazana sam gostovala na televiziji Novi Pazar, divno su me dočekali. Ta tri-četiri dana koja sam dolje provela nisam nigdje doživjela. Da se razumijemo, Sarajevo je meni na prvom mjestu i to se ne može porediti, ali valjda kako su ovdje zabrane, nema hodanja navečer i teravije... Kod njih je dan prazan, danju ništa ne radi, sve je zatvoreno. Ali čim je iftar i kandilji se upale, sve se otvara. Grad je pun ljudi, teravije se održavaju, restorani su puni postača koji iftare. Zahvaljujem im se na izuzetnom gostoprimstvu i na tom ugođaju. Toliko su mi ugađali, da su mogli, na rukama bi me nosili - kaže Paldum.

Pripreme za bajramsku trpezu počinje par dana ranije, a tradicionalno sprema baklavu i druga jela tipična za ovaj veliki praznik.

- Kako ko sprema, ja uglavnom zapečem neko meso. Sada su svi nekako na dijetama i bore se da manje jedu. Moja kćerka Minela mi često kaže da ne pretjerujem u spremanju. Najvažnija je dobra čorba, govori mi, a gdje god da dođeš, ima slatko, ponude ti baklavu, hurmašicu, kadaif. Naravno, ne može Bajram da prođe da ne napravim naša tradicionalna jela i iznesem na trpezu. Ja nikada nisam bila na dijeti, uvijek sam ista - zadovoljna je Hanka.

Kada je u pitanju muzički rad, snimila je novu pjesmu sa Samirom Zavlanom, koji je poznat po čuvanju i njegovanju bosanskohercegovačke kulturne baštine.

- U pitanju je "Pjesma o Sarajevu" i prelijepa je pjesma. Snimila sam je pred sam ramazan, a rekla sam da ću joj se posvetiti kada ramazan prođe i da ću snimiti spot. Planiram otići do Zagreba, ako Bog da, kada prođe Bajram, odmah nosim baklave prijateljima tamo. Jedva čekam da krenem, malo da putujem i prohodam - govori pjevačica.

Na kraju razgovora uputila je i bajramsku čestitku svim vjernicima.

- Molila sam u ovom mjesecu milosti, da spusti svoju milost na cijelo čovječanstvo, da nas sve učini onakvim kako će on Gospodar biti zadovoljan s nama. Da nam primi dove, podari dobro zdravlje, primi nas pod svoje okrilje i zaštiti od svakog zla i belaja. Bajram šerif mubarek olsun! - poručila je Paldum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.