Prije šest godina četrdesetogodišnja Nedeljka Kamberović suočila se sa do tada najvećom bitkom - onom za život. I nije poklekla!

Nakon što joj je 2013. godine otkriven rak dojke, ova hrabra Sarajka prvo je podvrgnuta operaciji, a potom je prošla šest cikluca hemoterapije i 28 zračenja.

A, sve je krenulo od jednog jutarnjeg samopregleda nakon tuširanja 2005. godine, kada je napipala kvržice, ali joj je tada ljekar kazao da je riječ o bezazlenim fibroadenomima koje ima svaka treća ili četvrta žena.

Nekoliko godina kasnije, na pregledu na Klinici za radiologiju UKCS-a, snimak i punkcija na desnoj dojci pokazali su da je ipak riječ o karcinomu.

Dr. Kemal Muftić vratio mi je nadu u život

- Trenutak kada su mi kazali da imam rak vjerovatno ću pamtiti do kraja života. To je momenat kada vam se čini da je sve stalo oko vas, kada ne znate kuda biste krenuli, šta dalje... Ali, sjećam se još jedne stvari, trenutka kada mi je dr. Kemal Muftić, hirurg, prekinuo misli i vratio nadu da rak dojke nije kraj svijeta, da sam živa, da se trebam suočiti sa problemom i iskoristiti sve da iz te bitke izađem kao pobjednica. Razgovarali smo o operaciji i on mi je predložio da odmah ugradi silikon. Odgovorila sam da mi silikon nije važan, jer je tada počinjala moja borba za život, ali on je kazao: "pa dobro, nije ti sada važno, ali će ti biti kasnije u životu". Te riječi - "kasnije u životu" trgle su me iz stanja beznađa i vratile nadu da ništa nije izgubljeno. Sjećam se kao da je to jučer bilo, nakon razgovora sa dr. Muftićem iz Klinike sam sa nalazima u rukama izašla nasmijana - prisjeća se Nedeljka najtežih trenutaka u svom dosadašnjem životu, ali i nade koju joj je jedan ljekar tada vratio.

Iako je bila okružena porodicom – suprugom, majkom, sestrom i prijateljima koji su je voljeli, Nedeljka je, kako kaže, svoju bitku izvojevala sama.

- Sama sam otišla na operaciju, nisam nikome dala da me prati, niti sam tražila preporuke i štele kod ljekara. Familija je takva, oni se toliko brinu da i sami zapadnu u depresiju, pa je bilo trenutaka da sam ja njih tješila. Sjećam se i boravka na Klinici za onkologiju za čije osoblje, na čelu sa dr. Semirom Bešlijom, imam samo riječi hvale - ističe Kamberović.

Šest godina poslije, Nedeljka, kao i svaka zdrava žena, živi život punim plućima i uživa u svakom trenutku. Nekadašnja tehničarka stomatologije, odlučila se prekvalificirati, i sada u svom malom studiju, u naselju Dobrinja, drži časove joge, a u "Renesansi", Udruženju žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke, vodi i terapeutsku jogu smijeha.

- Negdje sam pročitala da se toliko trebamo promijeniti da nas ni bolest ne može prepoznati. Upravo to mi se desilo. Mogu slobodno kazati da nakon svega živim aktivnije i slobodnije. Radim samo ono što volim. Instruktorica sam joge, to je moja ljubav koju nikada nisam napustila, jer sam vježbala i sa perikom na glavi. Puno čitam, šetam, družim se sa dragim ljudima, uživam u svakom trenutku, u svakom danu, sitnicama, jer nakon svega znam da je to ustvari smisao života. Preporučila bih to i svim drugim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji. Univerzum ti prvo šapne, pa te gurne, a potom lupi šamar. Nemojte čekati taj šamar. Vodite računa o svom zdravlju, redovno se kontrolišite i stavite sebe na prvo mjesto, jer smo samo zdrave dobre majke, supruge, kćerke, sestre, prijateljice - poručila je Kamberović.

Naše žene moraju se osvijestiti, jer bolest nije kraj

Karcinom dojke Nađi Tikveši Čutuni dijagnosticiran je u jesen 2014. godine, što je za ovu samohranu majku, bio pravi šok. Nakon potpune mastektomije desne dojke, uslijedili su mjeseci borbe sa posljedicama koje su sa sobom donijela četiri ciklusa hemoterapije i 28 zračenja.

- Bolest je bila pravi šok, jer se u mojoj porodici do tada niko nikada nije susreo sa njom. Operisana sam u Općoj bolnici, a na cikluse hemoterapije i zračenje upućena sam na UKCS. Ljekar koji me je operisao rekao mi je da je rak isprovociran jer sam 2012. godine bila na sistematskom pregledu u jednoj sarajevskoj poliklinici, gdje mi je, zbog sumnje na karcinom dojke, urađena punkcija. Međutim, nalaz je tada bio uredan - objašnjava nam Nađa, po zanimanju diplomirana ekonomistica u penziji.

Danas ova Sarajka svaka tri mjeseca odlazi na kontrole hormona, te godišnji mamografski pregled. Kako se prije godinu penzionisala, dane provodi putujući, šetajući i uzgajajući cvijeće u vikendici nedaleko od Sarajeva.

- Nažalost, naše žene još uvijek nisu dovoljno osviještene o tome koliko trebaju voditi računa o sebi. Nama je sve važnije od našeg zdravlja, a tek o tome počinjemo razmišljati kada se nešto desi. I ja sam sama bila takva. Od 2014. sve se promijenilo. Naše žene moraju se osvijestiti i prestati razmišljati da se rak dojke dešava nekome drugom, jer to nije tačno. Osim toga, dijagnoza bolesti nije kraj, jer je toliko žena koje svakodnevno pobjeđuju rak dojke – kazala nam je Nađa Tikveša Čutuna.