open-navfaktor-logo
search
Naučnici bez odgovora
Objavljen čudan snimak: Hiljade pčela uginulo nakon zemljotresa u Kaliforniji
Naučnici su prethodno primijetili da se životinje i insekti čudno ponašaju uoči potresa, ali nisu mogli otkriti razlog
07.07.2019. u 20:17
get url
text
Čudno ponašanje pčela nakon zemljotresa

Hiljade pčela su snimljene mrtve ili dok umiru nakon što je Kaliforniju pogodio zemljotres jačine 7,1 stepeni. Šokantna snimka prikazuje Khalila Underwooda ispred svoje kuće, usred mase mrtvih insekata.

- Ovo je ludo. Nikad nisam bio svjedok ovome. Pogledajte koliko je pčela na podu od potresa – kazao je Underwood.

Pokazao je na neke koje su još uvijek bile žive, izgledajući da se tresu i zuje na tlu.

Naučnici su prethodno primijetili da se životinje i insekti čudno ponašaju uoči potresa, ali nisu mogli otkriti razlog, prenosi US Geological Survey.

Naučnici znaju da su životinje i insekti u stanju predosjetiti potrese prije ljudi, mehanizmi koji objašnjavaju kako i zašto se to događa "još uvijek im izmiču"

Jedna studija u sjevernom Tajvanu, koja je pratila populacije insekata u periodu kada je pogodio potres jačine 7,3 i 6,8 stepeni, zabilježio je "veliki pad“ u broju pojedinačnih insekata i pojedinih vrsta.

Ali u trogodišnjem istraživanju otkrili su da su pogođeni oni insekti koji uglavnom žive pod zemljom u blizini vode, kao i oni koji žive u vodenom sedimentu.

Kaliforniju je, podsjećanja radi, pogodio zemljotres jačine 7,1 stepeni, što je najgori potres koji je pogodio tu saveznu američku državu u posljednje dvije decenije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.