open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Otkazani su brojni festivalu u našoj zemlji, jedino izgledno održavanje OK Festa i Live Stagea
Većina najboljih evropskih muzičkih festivala već je otkazana, a prema svemu sudeći, rijetki su muzički događaji koji bi uskoro mogli biti održani u regionu, ali i u našoj zemlji.
23.05.2020. u 07:50
get url
text

Pod velikim znakom pitanja je održavanje EXIT-a u Novom Sadu. Posljednjih dana organizatori pokušavaju pronaći najbolje rješenje za 20-to po redu izdanje odličnog muzičkog događaja, koji svake godine u Petrovaradinskoj tvrđavi okuplja desetine hljada posjetilaca. Prema posljednjim informacijama, on je pomjeren za august.

U našoj zemlji već su otkazani Mostar Summer Fest, Sarajevo Beer Festival, Kaleidoskop...

- Zdravlje je na prvom mjestu i zbog toga smo odlučili otkazati festival. Našu energiju i resurse usmjerit ćemo za održavanje Sarajevo Beer Festivala naredne godine - kažu organizatori sarajevskog događaja.

Održavanje ostalih festivala u BIH koji nisu otkazani je također pod velikim znakom pitanja. Organizatori Mostar Summer Festa su već zakazali novi termin, a to je jun naredne godine.
- Pokušat ćemo zadržati identičan lineup, ukoliko se budemo mogli dogovoriti sa izvođačima - poručuju iz Mostar Summer Festa.

OK Fest bio je zakazan od 17. - 19. jula, ali postoji mogućnost da će biti pomjeren za august.

-  Pridržavat ćemo se uputa nadležnih. Finalnu potvrdu sa datumom održavanja trebali bi imati uskoro. Ono što možemo potvrditi našim gostima jeste da su nam svi izvođači potvrdili svoj dolazak kada god se taj festival bude održao. Ako nam uslovi ne budu dozvoljavali učinit ćemo isto kao što je slučaj sa Exitom. Znači da bi tada OK Fest bio održan u augustu - rekao je za Faktor Mirza Salković, PR OK Festa.

Velika nepoznanica je da li će u Sarajevu biti održano drugo izdanje Live Stage. Prvo izdanje ovog odličnog muzičkog događaja održano je krajem jula prošle godine ispred Skenderije, a nastupili su "Zabranjeno pušenje", "Bajaga i instruktori", "Crvena jabuka", "Van Gogh", "Hladno pivo", Kiki Lesendrić i "Piloti"...

- Što se tiče programa, mi smo odmah spremni da objavimo imena koja bi trebala nastupiti. Ipak, u ovom trenutku teško je reći da li će i kada festival biti održan. Sve zavisi od instrukcija nadležnih i hoće li oni dopustiti masovna okupljanja u koja spada i Live Stage. Prvobitni plan je bio da festival održimo u julu, ali nije isključeno da ga prolongiramo za august – kaže Adnan Mundžić, idejni tvorac i producent Live Stagea.

Adnan Mundžić

Mostar Blues & Rock Festival trebao je također biti održan u julu, ali je pomjeren za jesen.

- Nažalost, koronavirus je poremetio planove svih ljudi. Već odavno smo napravili odličan program za festival, ali još nismo sigurni da li će se održati u septembru ili oktobru. Želja nam je da se on održi, jer bi ove godine trebali proslaviti punoljetstvo, jer je ovo 18. izdanje – kaže Orhan Maslo Oha u ime organizatora mostarskog događaja.

Upitno je i održavanje Zagrebačkog Beer Festa i Belgrade Beer Festa i mnogih drugih muzičkih događaja širom regiona. Što se tiče Sea Dance Festivala, koji je planiran za kraj augusta, za sada nema najava o otkazivanju. Ovaj događaj bi se mogao otkazati ako epidemiološka slika ne eskalira ili vlasti Crne Gore zabrane masovna okupljanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.