open-navfaktor-logo
search
Praktični savjeti
Proljetno pospremanje: Kako odložiti zimsku odjeću i obuću
Kalendarski proljeće je već stiglo, pa samim tim tim i počinje sezona proljetnog raspremanja doma. To znači da je vrijeme i da se polagano zimska odjeća odlaže, a da se iz ostava, garaže i podruma vadi proljetna odjeća, te da se pospremaju jakne i debeli džemperi.
23.03.2020. u 12:42
get url
text
get url
text

Prije nego tu odjeću ostavite u ormare pripremite je za proljetno i ljetno mirovanje, kako bi ostala svježa i kako bi vam duže trajala.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti.

Kaputi i jakne

Ispraznite džepove kaputa i jakni. Vunene kapute preporučljivo je odnijeti na hemijsko čišćenje. Ostavite ih na prozračno mjesto ili ih stavite u vreće za odjeću, ne zaboravite uz njih staviti i sredstvo protiv moljaca.

Rukavice, kape i šalovi

Rukavice stavite svaku u paru, Ukoliko šalove ili kape niste nosili nekoliko sezona zaredom poklonite ih nekome, donirajte ih, jer ih sigurno nećete nositi ni naredne zime, a ovako vam zauzimaju prostor.

Sve operite, obratite pažnju da sve bude suho prije nego pospremite kako ne bi ostao neugodan miris pletenine.

Čizme

Provjerite treba li čizmama popravak, ukoliko treba, odnesite kod majstora da popravi. Svu onu obuću koju nećete nositi poklonite, a ostalu pažljivo pospremite. Napunite čizme papirom, ostavite u kutije za obuću kako vam se ne bi izlomile. Na kutijama napišite o kojoj se obući radi kako biste ih nardne sezone našli bez puno nereda.

Džemperi i ostala pletenina

Sa pletenine, džempera, pulovera skinite komadiće koji se nakupljaju, malene grudvice koje nastaju od prediva. Nemojte ih vješati na vješalice jer se rastežu i gube oblik. Složite ih u ladicu ili u kese platnene koje su prozračne, obavezno stavite i sredstvo protiv moljaca. Nisu preporučljive kese na vakumiranje jer se pletenina izgužva.

Idealno bi bilo ako imate prostor za odlaganje ovih stvari a da vam se ne stvara gužva u ormarima. Odložite odjeću u garažu u plastičnim prozirnim posudama gdje se ne mogu isprljati, ispod kreveta, u ostave. Rasporedite sebi tako da znate gdje vam se šta nalazi, da u slučaju da vam nešto zatreba to lahko možete i pronaći. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.