navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U toku istraživanja

Pronađen savršeno očuvan leš šteneta star 18.000 godina, naučnici zbunjeni

Detaljnim DNK testovima, koji su provedeni u Švedskoj, nije se mogla utvrditi tačna vrsta životinje, te naučnici nisu sigurni da li se radi o nekoj vrsti psa ili vuku, ili se čak radi o prijelaznom obliku između te dvije vrste

Objavljeno: 27.11.2019. u 10:25
get url
text
Leš psa pronađen na Sibiru
Leš psa pronađen na Sibiru

"Izgubljeno štene" sa šapama, trepavicama, gustom dlakom, baršunastim nosom i oštrim mliječnim zubima šokiralo je naučnike. Leš dvomjesečnog psa, star nevjerovatnih 18.000 godina, pronađen je u savršeno očuvanom stanju na Sibiru.

Detaljnim DNK testovima, koji su provedeni u Švedskoj, nije se mogla utvrditi tačna vrsta životinje, te naučnici nisu sigurni da li se radi o nekoj vrsti psa ili vuku, ili se čak radi o prijelaznom obliku između te dvije vrste.

Leš je pronađen u ljeto 2018. godine u smrznutom tlu u blizini rijeke Indigirke, sjeveroistočno od najhladnijeg grada na svijetu Yakutska.

{$galerijaFotografija}

Uzrok smrti nije utvrđen, ali stručnjaci kažu da se čini da mlada zvijer nije bila u opasnosti kada je stradala u doba gornjeg paleolita.

Ruski naučnici dali su uzorke švedskom Centru za paleogenetiku (CPG), kako bi utvrdili da li je to vučje mladunče, kao što se u početku sumnjalo, ili pas, prenosi Daily Mail.

- Centar ima najveću DNK bazu u Evropi od svih pasa širom svijeta, ali u ovom slučaju nisu mogli da ga identiciraju iz prvog pokušaja. Intrigantno je. Šta ako je to pas? Jedva čekamo da dobijemo rezultate daljnih testova – kazao je dr. Sergej Fedorov.

Švedski naučnici potvrdili su da je životinja stara 18.000 godina, ali da još nisu potvrdili o kojoj se tačno vrsti radi.

- Možda je to zajednički predak. Potrebno je više sekvenciranja – dodali su.

Štene je dobilo ime Dogor, što na lokalnom jakutskom jeziku znači "prijatelj".

Dr. Fedorov sa Instituta za primijenjenu ekologiju sjevera Federalnog univerziteta rekao je da će se provesti dalja analiza. Jedna teorija je da bi zvijer mogla predstavljati prijelazni stadij od vuka do psa. Neki današnji psi vjerovatno su porijeklom iz samo jedne populacije koja je hiljadama godina živjela u Europi, tvrde naučnici. Na njima se vidi da su evoluirali od izumrle vrste vukova prije nekih 15.000 do 40.000 godina.

Stene Sibir 08.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow