Nova metoda

Slijepa je, a bolje otkriva rak od ljekara

Objavljeno: 07.05.2019. u 08:57

Potpuno nova metoda ranog otkrivanja smrtonosne bolesti mogla bi značajno poboljšati stopu preživljavanja

Francia Papamija na poslu

Kao dijete Francia Papamija je postepeno gubila vid i danas je potpuno slijepa. Međutim, svijetla tačka njenog života je posao u jednoj od klinika u Kolumbiji, gdje pomaže ljekarima u ranom otkrivanju raka, piše Guardian.

Papamija je medicinski kontrolor dodirom (MTE) što je posebno zanimanje u Kolumbiji za žene s poteškoćama sa vidom, koje imaju povećanu osjetljivost u vrhovima prstiju. Kako priča ginekolog Frank Hoffman, idejni začetnik programa Discovering Hands za poboljšanje ranog otkrivanja raka, žene s problemima s vidom mogu otkriti 30 posto više promjena u tkivu od ljekara. To je možda čak i važnije, jer su promjene i do 50 posto manje nego kada ih otkrivaju ljekari.

Papamija pregleda desetak žena dnevno, a navodi je pet ljepljivih traka označenih Brailleovim pismom kako bi ona mogla prijaviti ljekarima tačnu lokaciju svake kvržice koju napipa.

Izvor:   Guardian

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije