open-navfaktor-logo
search
Senegal
Stablo baobaba staro 18 vijekova atrakcija za turiste
Mještani tvrde da staro stablo svojom gracioznošću i mistikom dobronamjerniku nudi utočište, a neprijatelju ulijeva strah
17.08.2019. u 13:14
get url
text

Impozantno i 18 vijekova staro stablo baobaba (adansonia digitata) atrakcija je za turiste u senegalskom gradu Joalu, a lokalno stanovništvo mu pripisuje nadnaravne moći.

Mještani tvrde da staro stablo svojom gracioznošću i mistikom dobronamjerniku nudi utočište, a neprijatelju ulijeva strah.

Pripadnici lokalnog plemena Serer sahranjivani su u šupljine starog stabla, a tu praksu je 60-tih godina prošlog vijeka zabranio prvi senegalski predsjednik Leopold Sedar Senghor, koji je i sam bio pripadnik tog plemena.

Mnogi u podnožju mističnog i robusnog stabla traže lijek za bolesti i mole se za spas i boljitak.

Stablo svake godine izdašno rodi, a od njegovih plodova se prave različiti sirupi, ulja koja slove za eliksir dugovječnosti.

Baobab se nalazi i na grbu Senegala u kojem ga nazivaju i drvetom života. Bouye je sirup koji se pravi od sjemenki plodova tog stabla, a lokalne etničke grupe vjeruju da produžava život. Nedvojbeno je da je bogat vitaminima C i B6, kao i kalciumom i potasiumom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.