navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brojni propusti

Starbucks nije jedina greška: Pogledajte sve gafove u seriji "Igra prijestolja"

U epizodi "Bitka kopiladi" iz šeste sezone je Jon Snow bio "naoružan" nečim što podsjeća na gumeni mač, a ne njegov "slavni" mač od valirijskog čelika

Objavljeno: 09.05.2019. u 11:26
get url
text
Igra prijestolja
Igra prijestolja

Nije šolja Starbucks kafe, koja je gotova zasjenila posljednju emitiranu epizodu "Igre prijestolja", jedina greška koju su autori te serije napravili. Ljubitelji ove megapopularne serije su izdvojili još desetine sitnih grešaka koje, očigledno, ipak nisu narušile njenu reputaciju.

Prva greška je primijećena već u prvoj epizodi prve sezone, u kojoj je statista šetao u farmericama i Patagonija jakni, što definitivno ne odgovara ambijentu u kojem se radnja serije odvija.

U epizodi "Princ Winterfella" iz druge sezone su zabilježeni rekviziti koji su nestajali i ponovo se pojavljivali na različitim lokacijama.

Tokom 30 sekundi razgovora između Tyriona i njegove sestre Cersei, njegov se ubrus "pomjera", sa oklopa u krilo, zatim na sto pa se vraća na oklop.

Arhaični svijet "Igre prijestolja" dobio je i tehnološku notu u petoj sezoni, kada je ranjeni Stannis Baratheon ležao na podu sa kompjuterskim kablom koji je virio ispod njegove noge.

U epizodi "Bitka kopiladi" iz šeste sezone je Jon Snow bio "naoružan" nečim što podsjeća na gumeni mač, a ne njegov "slavni" mač od valirijskog čelika. Dok se penjao na svog konja uoči bitke protiv Ramseyja Boltona, njegov mač se "ljuljao", prenosi Daily Mail.

Još jedna zamjena primijećena je u petoj sezoni, kada Nymeria Sand sa bičem u ruci trči kako bi uhvatila Myrcellu. Ali kad dođe do Myrcelle, u desnoj se ruci pojavi iskrivljeni bodež, bez ikakve naznake da je ispustila svoj dragocjeni bič.

Još jedna iznenađujuća promjena bila je ožiljak Jona Snowa nakon što je uskrsnuo iz mrtvih u epizodi sedme sezone "Iza zida". Nakon brutalne borbe protiv vojske mrtvih, imao je vidljive ožiljke na licu i jedan polumjesec na prsima. Ali kad vidimo Jona Snowa na kameri nakon što je oživio, njegov ožiljak u obliku polumjeseca pomaknuo se na prsima, a ožiljak na čelu mu je nestao.

Dok su urednici i dizajneri imali svoj udio u greškama, ni glumci nisu lišeni dijela odgovornosti. U drugoj sezoni Renly Bartheon kaže "Moat Katelyn" umjesto "Moat Cailin" dok razgovara s Catelyn Stark.

U epizodi "Ples zmajeva" iz pete sezone, Jorah zgrabi Daenerys Targaryen nudeći svoju desnu ruku. Ali već u narednom trenutku, dok se bori, drži je lijevom rukom i pruža ruku oko tijela kako bi ubio nešto desnom rukom. Međutim, takav potez mogao bi biti smrtonosan za Dany jer je njegova lijeva ruka bila zaražena.

Podsjetit ćemo za kraj na grešku iz posljednje epizode, kada je šoljica Starbucks kafe ostavljena kraj Daenerys Targaryen, što je izazvalo lavinu šala na društvenim mrežama.

U istoj epizodi je King's Landing, koji je inače okružen vodom, iznenada "dobio" i pustinju izvan svojih zidina.