open-navfaktor-logo
search
Nema ni džeparca
Švedski kralj Carl Gustaf ukinuo kraljevski status za petero unuka
Kraljevi će unuci zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti
08.10.2019. u 11:47
get url
text

Švedski kralj Carl Gustaf smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobivenih od poreznih obveznika odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero svojih unuka.

Naime, kraljevi će unuci zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti.

Odluka znači da unuci Carla Gustafa u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji ''džeparac'', apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta.

Ona se ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princeze Victorije, na princezu Estelle i njezina mlađeg brata princa Oscara.

Švedska kraljevska palača objavila je da djeca princeze Madeleine (37) i njenog supruga Chrisa O'Neilla te djeca princa Carla Philipa (40) i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti. Riječ je o princezi Leonori (5), princu Nicolasu (4) i princezi Adrienne (1), kao i princu Alexanderu (3) i princu Gabrielu (2).

 Roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njen suprug Christopher O'Neill, na društvenim su mrežama pozdravili kraljevu odluku.

Princeza Madeleine na Instagramu je napisala kako ovakva promjena "djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe". Njen brat, princ Carl Philip, na istoj je društvenoj mreži napisao da njegova djeca sada imaju mogućnost "slobodnijeg izbora u životu".

Madeleine trenutačno živi u Miamiju i radi za Svjetsku zakladu za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njena majka, kraljica Silvia, a princ Carl Philip i njegova supruga Sofia nastavit će s radom u vlastitoj humanitarnoj zakladi.

Švedska kraljevska porodica je godine 1980. prva izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na spol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.