Da biste što lakše usnuli, glava bi vam trebala biti hladna - doslovno i figurativno, kaže bivši sportaš, profesor na Kineziološkom fakultetu u Kölnu i voditelj Centra za zdravlje Ingo Froboese, zagovornik integriranog pristupa u promicanju zdravlja i vježbanja.

Hladnu ćete glavu zadržati ako jastuk prije odlaska u krevet objesite blizu otvorenog prozora da biste ga rashladili i u sobu istodobno pustite malo svježeg zraka, savjetuje. Ako je vani pretoplo, jastuk na nekoliko minuta možete staviti u frizider, kaže prof. Froboese.

Jednako je važno prije odlaska na spavanje "rashladiti" i onu "sitnu mašineriju" u glavi, još užarenu od bilo kojeg posla koji ste prethodno obavljali.

Tridesetak minuta prije spavanja Froboese preporučuje meditaciju ili čitanje knjige te savjetuje da se izbjegava gledanje filmova uznemirujućeg sadržaja, nekih "teških" sportova ili ostalih sadržaja koji izazivaju nelagodu.

Korištenje pametnih telefona, tableta ili laptopa u krevetu savjetuje samo povremeno, kad je to neophodno. Podsjeća da plava svjetlost mobitela negativno utječe na san, a istodobno je vrlo jednostavno uplesti se u mrežu "međumrežja" i njegovih sadržaja koji će vas održati budnima, iako to niste planirali.