navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Umjetnost svlačenja

U Carmenu je bio prvi striptiz u Sarajevu, još se prepričavaju priče o striptizeti Halidi Holliday

U red kultnih sarajevskih mjesta svakako spada i noćni klub Carmen koji se nalazio u hotelu Bristol.

Objavljeno: 30.05.2021. u 12:14
get url
text

To je bilo jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu gdje se mogao gledati pravi striptiz, umjetnost svlačenja. Brojne Sarajlije se sjećaju Halide Holliday, čuvene striptizete iz Carmena Bristola, koja je posjetiocima otkrivala najskrovitije čari ženskog tijela. Dugo godina o sigurnosti gostiju ovog mjesta brinuo je Bariša Stanić, čuveni izbacivač, kojeg je, kada je otišao u vojsku, zamijenio danas 72-godišnji Sarajlija Dževad Šabeta.

- Bila su to lijepa vremena kojih se rado prisjećam. Carmen je otvoren mislim 1975. godine, a tri godine poslije pozvao me je pokojni Bariša i rekao da ide u vojsku i da bi volio da ga zamijenim na osiguranju. Naravno, rado sam prihvatio poziv jer se radilo o jedinstvenom mjestu u Sarajevu - prisjeća se za Faktor Dževad Šabeta.

Živopisni Šabeta, koji se u životu bavio različitim poslovima, ističe da su striptizete u Carmen dolazile iz cijele bivše Jugoslavije, ali i inostranstva.

- Najviše ih je bilo iz Poreča, Rovinja, Zagreba, Ljubljane... Bio je jedan mađarski par, muž i žena, koji su imali zanimljivu tačku. On je bio mađioničar i izvodio je različite trikove, dok se ona skidala. Na striptiz su dolazile i žene i muškarci. Pripadnice ljepšeg spola činile su približno 20 posto publike. Naravno, Carmen je imao stroga pravila ponašanja. Sjećam se da se jedino tamo mogao popiti šampanjac Gordon Ruž, koji je tada bio veoma popularan među elitom. Naravno, gledali smo ko će ući. Niko nije mogao ući pijan. Carmen je radio sve do početka agresije, kada je pretvoren u kasino - nastavlja Šabeta.

Carmen je, kako dodaje, bio poznat i popularan širom Jugoslavije.

- Zanimljivo je da je za strance prije striptiza bio organiziran poseban program koji su izvodila kulturno-umjetnička društva. Najčešće su nastupali članovi Ive Lole Ribara. Kada oni svoj dio završe, na scenu izlaze čistačice nakon čega se priguše svjetla i počinje striptiz. Sve je trajalo često do pet sati iza ponoći. Dolazili su političari, pjevači, glumci... Prije Carmen jedna vrsta polustriptiza bila je u Hamam baru kod Neđe Alihodžića. Tamo se okupljala elita predvođena Davorinom Popovićem i Zdravkom Čolićem - kaže Dževad.