navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Očuvanje vrste

U more pušteno oko 540.000 mladunčadi morske kornjače

U Turskoj se trenutno nalazi 21 plaža za gniježđenje morskih kornjača, a na 14 od njih istraživači i volonteri redovno vrše nadzor nad mladunčadi koje kasnije puštaju u more

Objavljeno: 15.12.2019. u 15:00
get url
text
Morske kornjače

U Turskoj je ove godine u morske vode pušteno skoro 540.000 mladunčadi morske kornjače s ciljem očuvanja vrste.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske, tačno 537.424 mladunčadi morske kornjače je pušteno u more ove godine kao rezultat projekta kojeg provodi Agencija za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, turski univerziteti i razna udruženja i organizacije.

U okviru međunarodnih sporazuma o zaštiti divljine, životnog okruženja i Sredozemnog mora, u Turskoj se svake godine u more pusti na hiljade mladunčadi morske kornjače.

U Turskoj se trenutno nalazi 21 plaža za gniježđenje morskih kornjača, a na 14 od njih istraživači i volonteri redovno vrše nadzor nad mladunčadi koje kasnije puštaju u more.

Morske kornjače jedne su od najstarijih organizama na Zemlji. Plivaju morima i okeanima već 150 miliona godina.

Jedne su od najatraktivnijih, ali i najosjetljivijih morskih kralježnjaka. Ljudi su ih godinama ugrožavali koristeći njihova jaja i meso za hranu, a oklop za izradu nakita.

Njihov opstanak na Zemlji danas je ozbiljno ugrožen zbog zagađenja, devastacije plaža na kojima se gnijezde, ribarstva i turizma. Sve vrste morskih kornjača su ugrožene na globalnom nivou, a neke od njih imaju status i kritično ugroženih.