navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rekordna temperatura

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stepen

Iz Autokluba Maksimir najavili su da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu

Objavljeno: 13.08.2019. u 16:20
get url
text

U parkiranom automobilu na suncu u Zagrebu jučer je izmjeren 81 stepen Celzijusa, kazali su danas iz Autokluba Maksimir, najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Ova temperatura je za čak sedam stepeni  viša nego 25. jula, kada su u jednom automobilu izmjerena 74 stepena Celzijusa.

- Inicirat ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala, upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih mašina - stoji u saopćenju Autokluba.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu, u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu, usklade sa klimatskim promjenama.