Moć nauke

Umjetna inteligencija dovršava Beethovenovu Desetu simfoniju

Objavljeno: 13.12.2019. u 08:34

Napredak je impresivan iako računalo još mora mnogo toga naučiti, kaže Christine Siegert, voditeljica arhiva u Beethovenovoj kući u njegovu rodnom gradu Bonnu

Nekoliko nota zapisanih u bilježnici sve je što je njemački kompozitor Ludwig van Beethoven ostavio od Desete simfonije prije smrti 1827. godine. Sada se tim muzikologa i programera takmiči s vremenom kako bi dovršili djelo uz pomoć umjetne inteligencije, uoči 250. godišnjice njegova rođenja iduće godine, prenosi Hina.

 - Napredak je impresivan iako računalo još mora mnogo toga naučiti - kaže Christine Siegert, voditeljica arhiva u Beethovenovoj kući u njegovu rodnom gradu Bonnu.

Siegert kaže kako je uvjerena da bi Beethoven odobrio ideju jer je i on bio inovator, podsjećajući na njegove kompozicije za muzičke instrumente koje reproducira zvukove vjetra i za udaraljke.  Ona tvrdi da taj rad neće utjecati na njegovo nasljeđe jer ga se nikad neće smatrati dijelom njegova opusa.

Konačni rezultat projekta izvest će orkestar 28. aprila u Bonnu gdje će se održati središnja svečanost za muzičara koji je obilježio razdoblje romantizma u klasičnoj muzici.

Izvor:   Hina

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije