open-navfaktor-logo
search
Australija
Umro poslije napada svrake
Svrake se često tokom septembra i oktobra, kada je u Australiji proljeće, zalijeću se u ljude. Sezona parenja im je u augustu te u narednim mjesecima znaju biti dosta agresivne kako bi zaštitile svoje ptiće
16.09.2019. u 22:51
get url
text

U Australiji je u nedjelju biciklist umro nakon što se tokom vožnje u parku u njega zaletjela svraka. Sedamdesetšestogodišnji muškarac vozio se biciklom u parku Nicholson u gradu Wollongongu, južno od Sydneyja, kada je morao skrenuti sa staze kako bi izbjegao napad svrake. Pritom se zabio u stub, pao na zemlju i zadobio teške ozljede. Prevezen je bolnicu, ali je umro još te večeri.

Svrake se često tokom septembra i oktobra, kada je u Australiji proljeće, zalijeću se u ljude. Sezona parenja im je u augustu te u narednim mjesecima znaju biti dosta agresivne kako bi zaštitile svoje ptiće.

Turisti će, ako Australiju posjete u tom periodu, primijetiti kako neki stanovnici hodaju s palicama kojima mašu po zraku ili bicikliste koji kao zaštitu nose kacige s neobičnim šiljcima.

Svrake nisu bezopasne. Prilikom zalijetanja mogu svojim oštrim kljunom nanijeti prilično štete. Prošle je godine svraka u Perthu napala dijete u kolicima, koje je nakon toga skoro oslijepilo.

Svrake su u Australiji zaštićene i nezakonito ih je ubijati ili uzimati njihova jaja. Gotovo 70 posto povreda zbog svraka u toj se zemlji dogodilo kada su te ptice napale bicikliste, a 22 posto prilikom šetnje područjem gdje prebivaju.

Australske vlasti savjetuju biciklistima da siđu s bicikla tokom napada i da ostanu mirni. Bilo kakva odbrana ili pokušaji mahanja rukama mogli bi dodatno isprovocirati ptice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.