navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pomicanje sata

Većina Evropljana za ljetno računanje vremena

Nakon što su se građani velikom većinom odlučili za ukidanje pomicanja sata, na redu su države članice Evropske unije i Evropski parlament, koji moraju odlučiti žele li da sat ostane na ljetnom ili zimskom računanju vremena

Objavljeno: 03.09.2018. u 10:21
get url
text
O promjenama će odlučivati Evropski parlament i zemlje članice Vijeća Evrope
O promjenama će odlučivati Evropski parlament i zemlje članice Vijeća Evrope

Evropljanima je dosta pomicanja sata. Ove sedmice su objavljeni rezultati internetske ankete Europske komisije u kojoj su Evropljani glasali žele li ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen.

U toj anketi je sudjelovalo rekordnih 4,6 miliona ljudi, a više od 80 posto ih je glasalo je za ukidanje pomicanja sata. 

Većina bi ljetno računanje

Većina od 80 posto Evropljana glasala je i za to da sat ostane na ljetnom računanju vremena. Pridružuje im se i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, koji je uvjeren da će EU preći na ljetno računanje vremena i dodao kako će to predložiti Komisiji. On je poručio kako nema smisla pitati ljude šta žele i što misle o nekom pitanju, a potom ignorirati njihovo stajalište.

- Ljudi to žele, mi ćemo to napraviti - zaključio je Juncker.

Sad, nakon što su se građani velikom većinom odlučili za ukidanje pomicanja sata, na redu su države članice Evropske unije i Evropski parlament, koji moraju odlučiti žele li da sat ostane na ljetnom ili zimskom računanju vremena.

Ljetno računanje vremena trenutno je uređeno Direktivom 2000/84/EZ. U njoj je propisano da države članice prelaze na ljetno računanje vremena posljednje nedjelje u martu i vraćaju se na zimsko računanje vremena posljednje nedjelje u oktobru. Prijedlog te direktive sad će se mijenjati i poslati Evropskom parlamentu na raspravu i na konsultacije državama članicama. Kad se članice dogovore oko novog prijedloga Direktive, ona se objavljuje, a države članice imaju određeni rok da je primjene u svom zakonodavstvu.

Razlika između zimskog i ljetnog računanja

Zimsko računanje vremena je ono računanje kakvo smo koristili prije osamdesetih godina prošlog vijeka i uvođenja odluke o pomicanju kazaljki. Pomicanje kazaljki dvaput godišnje uvelo se kako bi se uzela u obzir promjena dužine dana, te bolje iskoristilo danje svjetlo.

Kako se pojašnjava na stranicama Europske unije, većina država članica EU-a ima dugu tradiciju ljetnog računanja vremena, većinom još iz doba Prvog i Drugog svjetskog rata ili naftne krize 70-ih godina. Zemlje su se tad odlučivale na ljetno računanje vremena, prije svega radi uštede energije. Drugi su razlozi bili sigurnost na cestama, više mogućnosti za rekreaciju u večernjim satima zbog dužeg dana ili pak usklađivanje s praksom susjednih država ili glavnih trgovinskih partnera.

Neovisno o ljetnom računanju vremena u EU-u države članice grupirane su i u tri različite vremenske zone, odnosno tri standardna vremena. 

Danas su države članice EU-a razvrstane u tri vremenske zone: zapadnoevropsko vrijeme ili srednje vrijeme po Greenwichu (GMT), srednjoevropsko vrijeme (GMT+1) i istočnoevropsko vrijeme (GMT+2). 

Mi se nalazimo među zemljama koje se ravnaju prema srednjoevropskom vremenu, koje se određuje u odnosu na GMT (srednje vrijeme po Greenwichu) ili UTC (koordinirano svjetsko vrijeme).

Evropski parlament je u svojoj rezoluciji naglasio da je očuvanje jedinstvenog računanja vremena u EU-u od presudne važnosti.

Komisija se obavezala da će procijeniti dvije glavne opcije politike koje bi osigurale usklađeno računanje vremena: Zadržavanje sadašnjeg ljetnog računanja vremena u EU-u prema Direktivi 2000/84/EZ ili ukidanje pomicanja sata dvaput godišnje u svim državama članicama i zabranjivanje periodičnog pomicanja sata; to ne bi utjecalo na odabir vremenske zone, te bi svaka država članica i dalje sama odlučivala hoće li trajno zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.