Završen 72. Cannes

Zlatnu palmu dobio južnokorejski reditelj Bong Joon Ho za film "Parasite"

Objavljeno: 26.05.2019. u 13:25

Crna komedija "Parasite", koji se bavi klasnim pitanjima u modernoj Koreji, bio je jedan od 21 filma koji se takmičio za Zlatnu palmu

FOTO: Cannes Film Festival

Zlatnu palmu za najbolji film na 72. Cannes Film Festivalu dobio je film "Parasite" južnokorejskog redatelja Bong Joon Hoa, odlučio je to deveteročlani žiri pod predsjedanjem meksičkog reditelja Alejandra Gonzaleza Inarritua.

Bong Joon Ho tako je postao prvi južnokorejski reditelj ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu. Crna komedija "Parasite", koji se bavi klasnim pitanjima u modernoj Koreji, bio je jedan od 21 filma koji se takmičio za Zlatnu palmu.

Drugu najvažniju nagradu, Grand Prix, dobio je film "Atlantique" koji potpisuje  Mati Diop. Belgijski filmaši, braća Jean-Pierre i Luc Dardenne, osvojili su nagradu za režiju za film "Mladi Ahmed", priču o radikaliziranom adolescentu.

Nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su Antonio Banderas i Emily Beecham.

Španjolac Banderas dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u poluautobiografskom filmu Pedra Almodovara "Dolor y gloria" (Bol i slava), o reditelju koji upada u depresiju.

Emily Beecham dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za film rediteljice Jessice Hausner "Little Joe"  o ženi obuzetoj naučnim radom. 

Nagradu žirija dobili su "Jadnici" Francuza Ladj Lyja i "Bacurau" koji potpisuju Brazilci Kleber Mendonca Filho i Julian Dornelles.

Izvor:   Faktor, Variety

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije