open-navfaktor-logo
search
Silovanja, mučenja, ubistva
30 godina od zločina nad civilima u Kalinoviku: Tužilaštvo nijemo, ključni počinioci na slobodi u Srbiji
Tridesetu godišnjicu zločina u Kalinoviku članovi porodica ubijenih i nestalih kao i preživjeli logoraši dočekuju s ogorčenjem, jer ključni počinioci zločina nad civilima nisu privedeni pravdi i uživaju slobodu u Srbiji, saopćeno je iz Udruženja članova porodica nestalih s područja općine Kalinovik "Istina-Kalinovik '92", koje će sutra  obilježiti 30. godišnjicu od stradanja civila bošnjačke nacionalosti u Kalinoviku.
25.06.2022. u 09:39
get url
text

- Pojedini tužioci svjesno opstruiraju podizanje optužnice protiv Gruja Lalovića i Boška Govedarice – ključnih ljudi iz Kriznog štaba koji su planirali i direktno komandovali etničko čišćenje Bošnjačkih civila i formiranje logora. Trideset godina nakon zločina Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake, iako se imena spomenutih zločinaca navode u postojećim presudama Suda BiH koje se odnose na zločine u Kalinoviku. Zbog nerada Tužilaštva BiH na ovim predmetima, uprkos insistiranju predstavnika našeg udruženja, od visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta ćemo zatražiti da preduzme konkretne poteze u ovom slučaju i pozove glavnog tužioca na odgovornost - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Ovo su imena devet žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku

Podsjetili su da je Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala na 22, komandira stanice milicije u SJB Kalinovik Neđu Zeljaju na 15, pripadnika VRS, te komandira straže koji je upravljao logorom Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na sedam godina zatvora. Bivši pripadnik takozvane VRS Novica Tripković je za zločine u Kalinoviku osuđen na osam godina zatvorske kazne (20 godina objedinjene zatvorske kazne zbog zločina u Foči). Slavko Lalović zvani Ustaša je osuđen na pet godina zatvorske kazne za silovanja, zatrašivanje i teror u školi u Kalinoviku.

- Sud BiH je izrekao pravosnažne zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 57 godina za zločine u Kalinoviku, no protiv ključnih krivaca nije podignuta optužnica. Na devet godina zatvorske kazne je u Srbiji osuđen pripadnik VRS Dalibor Krstović zvani Dado, ali je Apelacioni sud u Beogradu naložio ponovno suđenje. Također, Haški tribunal (ICTY) za zločine u Kalinoviku i Foči osudio je Dragoslava Kunarca Žagu, komandira specijalne dobrovoljačke jedinice, na 28 godina zatvora. Ukupno je do sada na ova tri navedena suda za ratne zločine presuđeno 94 godine zatvora za zločine u Kalinoviku - ističu u Udruženju.

Naglasili su da mjesta stradanja civila u Kalinoviku nisu obilježena.

- Osnovna škola Kalinovik služila je u proteklom ratu kao logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U tom logoru ubijeno je 14 osoba, a više od 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Zloglasni logor Barutni magacin je u ruševnom stanju, a vlasti ignorišu pozive našeg udruženja da se logor u kojem su još vidljivi tragovi zločina obilježi kao mjesto stradanja.

VEZANI TEKST - Sud u Beogradu ukinuo presudu Krstoviću za silovanje počinjeno u Kalinoviku 1992. godine

U Barutnom magacinu bilo je zarobljeno 87 muškaraca. Na mjestu stradanja Mehka brda ubijeno je 16 civila, kod štale Tuzlaka u selu Ratine u opštini Foča strijeljano je 25 muškaraca koji su nakon ubistva spaljeni, a na lokalitetu Tuneli-Miljevina ubijeno je 37 osoba. Udruženje "Istina-Kalinovik '92" postavilo je spomen-ploču kod štale Tuzlaka samo zahvaljući tome što je riječ o privatnom posjedu, no vlasti ignorišu apele udruženja da se i druga stratišta i mjesta zločina obilježe. U Kalinoviku su ubijena 122 Bošnjaka. Pronađeni su i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 civila - istakli su iz Udruženja.

Napomenuli su da dodatni problem predstavlja glorifikacija osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

- Uprkos izmjenama krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, koje se odnose i na zabranu veličanja ratnih zločinaca, mural posvećen Ratku Mladiću nikada nije uklonjen. Lokalne vlasti se ograđuju od odgovornosti. Pored murala, u centru Kalinovika postavljen je spomenik Ratku Mladiću. Veličanje ratnih zločinaca vrijeđa porodice ubijenih i nestalih i preživjele žrtve zločina u Kalinoviku. Od Visokog predstavnika očekujemo konkretne poteze na primjeni zakona i uklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku - ukazali su iz Udruženja "Istina-Kalinovik '92".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.