open-navfaktor-logo
search
Zločin u Brčkom
31 godina od stradanja civila na mostu preko Save: Osumnjičeni nisu privedeni, dobar dio je još na pozicijama
Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko u koordinaciji sa "Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta" danas je polaganjem cvijeća i vijenaca na graničnom prelazu Most Brčko-Gunja obilježilo 31. godišnjicu od stradanja više od stotinu civila, koji su preko mosta na Savi, iz Hrvatske, krenuli svojim kućama u BiH, da bi proslavili prvomajske prazike i našli se na mostu u trenutku kada se on urušio jer je bio miniran.
30.04.2023. u 14:54
get url
text
Godišnjica rušenja mosta u Brčkom
Godišnjica rušenja mosta u Brčkom

- Ni nakon 31 godine, politička klima u Distriktu nije takva da Tužilaštvo Brčko distrikta, uprkos poznatim činjenicama, privede osumnjičene te ih procesuira, jer se dobar dio njih nalazi još uvjek na značajnim pozicijama u Distriktu - rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Ramiz Ahmetović.

Prisjećanjem na ovaj zločin okupljeni, prema riječima Ahmetovića, još jednom upozoravaju brčansko Tužilaštvo da i u ovom predmetu počne da radi svoj posao.

- Bit ću krajnje jasan. Smatram da tužioci iz reda srpskog naroda sprečavaju podizanje optužnice, i nisam siguran kad će njihov uticaj u ovom kontekstu prestati - rekao je Marin Brkić iz Udruge nestalih nasilo odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, prisustvujući današnjem obilježavanju godišnjice stradanja, rekao je da se već 31 godinu svi bave posljedicama, a ne uzrocima i vinovnicima ove diverzije koja je odnijela veliki broj žrtava, kao i da ta činjenica opterećuje povjerenje među građanima Distrikta.

- Ovo nije kolektivna krivica. Treba naći individualne krivce i vjerujem da će sudska vlast u Distriktu biti efektivnija te da će detektirati one koji su učinili to veliko zlo - istakao je Nišić.

Cvijeće i vijence u znak sjećanja na žrtve položili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz reda Bošnjaka i Hrvata u Distriktu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.