open-navfaktor-logo
search
Autobus sletio u Jablaničko jezero
Tridesetdevet godina od najveće tragedije u Hercegovini koja je odnijela 36 života
Stradali terenski radnici kobnog su se dana, oko 15.30 sati, iz Zenice i Sarajeva vraćali kućama na skraćeni odmor za vikend
AUTOR: Faktor/Bljesak.info
06.04.2024. u 09:30
get url
text
Zajednički ispraćaj poginulih u Mostaru
Zajednički ispraćaj poginulih u Mostaru
Šestog aprila 1985. godine dogodila se najveća tragedija u novijoj hercegovačkoj historiji.
Čak 36 života ugašeno je pri slijetanju autobusa s ceste u Jablaničko jezero u Papraskom, u blizini restorana "Bagrem", pokraj magistralne ceste Sarajevo - Mostar.
Tada je 35 radnika mostarskoga Javnog preduzeća "Parkovi", starosti od 20 do 50 godina, iza kojih je ostalo više od 80 maloljetne djece, utopilo se, a tom prilikom smrtno je stradao i jedan električar koji je u kritično vrijeme radio na stupu pored jezera, piše Bljesak.info.
Dva dana poslije za njih 26 organiziran je zajednički ispraćaj u centru grada kojem je prisustvovalo više od 30.000 građana, a potom su svi pokopani u svojim mjesnim grobljima, i to najviše na području Mostarskoga blata.
Tih dana je cijelom Hercegovinom vladala velika tuga, a vijest o tragediji, koja je zatekla stotine članova njihovih porodica, koji se i sada redom sjećaju tog užasnog trenutka prenijeli su svi svjetski mediji, dok danas o tome nema ni jedne riječi ili fotografije na internetu, niti bilo gdje drugdje.
Stradali terenski radnici kobnog su se dana, oko 15.30 sati, iz Zenice i Sarajeva vraćali kućama na skraćeni odmor za vikend.
Svi su htjeli što prije doći do svojih najmilijih jer bio je blagdan Velika subota, a i na računima ih je čekala plaća.
Vani su bili snijeg i hladnoća, a pratila ih je i kiša. Samo ih je osam preživjelo.
'- Nekada se radila samo prva subota u mjesecu. Kao i obično, na putu do kuće svratili smo u restoran Barem, ali nikom nije bilo do jela. Svi smo se htjeli što prije vratiti u tople domove. No, već na izlazu iz prvog tunela, nekoliko stotina metara dalje, prepriječila nam se prikolica kamiona bugojanske Špedicije pa smo nakon silovitog udara sletjeli s ceste niz 70 metara dugu provaliju... - prisjetio se u razgovoru za Večernji list, kako sam kaže, pukom srećom preživjeli Rajko Bokšić najužasnijih trenutaka u svom životu.
Vjeruje se da je mnoge od njih srce izdalo od iznenadnog velikog šoka.
Jablaničani su požurili u pomoć preživjelima. Donijeli su odjeću, napitke i hranu. Mnogi su ponudili i krv.
Epilog ove tragedije je bila osuda vozača kamiona Srećka Miličevića koji je pri vožnji od 52 kilometra na sat izgubio nadzor nad tegljačem na skliskoj cesti te udario u autobus pun radnika, koji se kretao brzinom od 60 kilometara na sat, pa je zbog ove nesreće i još jedne prethodne u Sarajevu, gdje je poginula jedna osoba, dobio više od šest godina zatvora.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.