open-navfaktor-logo
search
Zbog inflacije
800 i 900 KM je malo: Zatraženo povećanje naknada Vijeću BHANSA-e čiji članovi dolaze s funkcija u institucijama
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) predložila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izmjenu odluke kojom se povećavaju naknade članovima Vijeća BHANSA-e.
27.11.2023. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - U BHANSA-i opet veliki planovi: Za hotelski smještaj 425.000 KM, za novogodišnji ručak 50.000...

Kao jedan od razloga za povećanje naknada navodi se inflacija.

Ovo Vijeće čine članovi koji dolaze iz institucija u kojima imaju dosta veće plaće od prosječnih u BiH i pripadajuće naknade kao što je topli obrok, prijevoz...

Također, sadašnja naknada članova Vijeća BHANSA-e iznosi 800 KM, odnosno 900 KM mjesečno za predsjedavajućeg Vijeća BHANSA-e.

Osim inflacije, kao razlozi koji "ukazuju na opravdanost i nužnost povećanja naknade za članove Vijeća BHANSA-e" navodi se rast prihoda Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, te to što je osnovica za obračun plaća zaposlenim u Agenciji povećana za 66 posto u proteklih deset godina, a naknada članova Vijeća, koji imaju veliku "odgovornost i značajnu ulogu", je ostala ista.

U izmjeni odluke o visini naknada članova Vijeća predloženo je da predsjedavajući ima naknadu u iznosu od dvije osnovice za obračun plaća u Agenciji, a članovi da imaju nešto manje, tačnije 1,9 osnovica.

U Agenciji smo zatražili odgovor na pitanje koliko iznosi osnovica za obračun plaća njihovih zaposlenih kako bismo mogli utvrditi koliku će naknadu imati članovi Vijeća BHANSA-e. Odgovor čekamo. Tu osnovicu donosi upravo Vijeće.

VEZANI TEKST - Nastavlja se oporavak zračnog prometa, iduće godine moguć rast i do 10 posto

U obrazloženju predložene izmjene odluke o visini naknade članovima Vijeća BHANSA-e navedeno je, između ostalog, da iznos naknade ne može biti veći od dvije prosječne neto plaće isplaćene u BiH u prethodnoj godini.

- Prosječna neto plaća isplaćena u BiH u prethodnoj godini objavljena je od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i ista iznosi 1.122 KM – navedeno je.

Trenutni saziv Vijeća BHANSA-e čine predsjedavajuća Sanja Škuletić-Malagić kao predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koja je šef kabineta ministra Edina Forte, zatim brigadir Martin Pažin kao predstavnik Ministarstva odbrane BiH, Goran Gajić kao predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiH, koji je savjetnik ministra, kako i Marin Raspudić koji je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), Dušica Vidaković kao predstavnik Vlade RS-a koja je bila na funkciji u Helikopterskom srervisu RS-a, te Edhem Bičakčić kao predstavnik Vlade FBiH, koji je počasni predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.