open-navfaktor-logo
search
Kultno okupljalište
A Sarajevo im "dosadno": Zašto je u mandatu Fortinog direktora kroz Dom mladih prošlo više političara nego muzičara
U Domu mladih tokom 2022. godine održano je tek nekoliko koncerata.
19.11.2022. u 07:33
get url
text

Nekada kultno sarajevsko mjesto umjesto muzičara i pjevača posljednjih mjeseci bilo je mjesto okupljanja političara koji su na skupovima davali velika predizborna obećanja.

VEZANI TEKST - Pecikoza o izjavi premijera KS: Ne znam zašto Forto toliko mrzi ovaj grad, vjerovatno ima neku traumu

Damir Petrinić, direktor Skenderije, koji ovu funkciju obavlja od januara i kadar je Naše stranke na čijem čelu ne premijer KS Edin Forto, drugačijeg je mišljenja.

- Ne brojimo koncerte, ali imali smo koncert Indexa, Crvene jabuke, Demo Stage Music Festival... Slažem se da nije bilo dovoljno koncerata, ali sve ima svoje opravdanje i razloge. Interes mladih prema rokenrolu i prema vrsti muzike koju gaji Skenderija i Dom mladih je prilično manji. Nismo organizovali Sašu Matića. Da jesmo, imali bismo punu dvoranu. Mladi odlaze na drugu stranu i slušaju drugu vrstu muzike. Na uspješnom koncertu Indexa u Domu mladih prosječna struktura publike je bila 50 godina – kaže za Faktor Damir Petrinić.

Prvi čovjek Skenderije najavljuje veliki projekat koji bi trebao biti realiziran naredne godine.

- Mi smo u toj nekoj rekonstrukciji koja podrazumijeva prilagođavanje nekim očekivanjima mladih. Zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo imali smo jednu rezervaciju čija je početna vrijednost milion KM. Projekat nije gotov i sumnjam da možemo početi ove godine. Realno je da to bude na proljeće naredne godine. Ima puno posla u Domu mladih, ali i u amfiteatru koji se nalazi ispod. Tu je i krov. Želimo napraviti multifunkcionalne prostore. Želimo u Dom mladih vratiti mlade talentovane ljude i da tu vježbaju i stvaraju, kao što su to radile svojevremeno najpoznatije sarajevske grupe – kaže na kraju Petrinić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.