open-navfaktor-logo
search
Akcija "Mreža"
Abdić još na krim-obradi u FUP-u, tokom dana bit će predat Tužilaštvu USK
Načelnik Općine Velika Kladuša i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić (83), koji je uhapšen jučer u akciji Tužilaštva USK i FUP-a kodnog naziva "Mreža" još se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije na krim-obradi.
19.06.2020. u 10:13
get url
text

Njega bi, zajedno sa sa još pet uhapšenih osoba pripadnici FUP-a tokom dana trebali predati u nadležnost Tužilaštva.

Kako nam je jutros rečeno u ovoj pravosudnoj instituciji, nakon što ih ispita tužilac koji rukovodi istragom u ovom slučaju, bit će odlučeno o daljim koracima koji će protiv njih biti poduzeti.

Pretres prostorija Općine Velika Kladuša prilikom kojeg su istražitelji FUP-a izuzimali materijalne dokaze trajao je sinoć skoro do 21 sat.

Iz Tužilaštva je ranije rečeno da je jučerašnja akcija rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe.

Osumnjičenima se na teret stavlja sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Sumnja se da je načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

Sumnja se da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena.

Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Bosanske Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Godine 2005. Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora.

Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.