open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Abdić na sudu zbog otimanja pečata Vijeću, u Općini i dalje haotično: Igra obijanja brava postala konstanta
Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić se 10. oktobra treba izjasniti o krivnji zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, za šta ga tereti potvrđena optužnica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, potvrđeno je za Faktor iz ovog tužilaštva.
02.10.2023. u 08:45
get url
text
Vijećnici većine vs. Fikret Abdić
Vijećnici većine vs. Fikret Abdić

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Fikreta Abdića

Na teret mu se stavlja to što je kao načelnik donio pravilnik po kojem je "oduzeo" pečat Općinskom vijeću i odbio potom da ga vrati. Time je onemogućio Općinsko vijeće da koristi svoj pečat kako bi ovjeravali akte i onemogućio da ti akti budu objavljivani u Službenom glasniku Velike Kladuše.

Među dokumentima koje Vijeće nije moglo objaviti je i ovogodišnji budžet Općine.

Iako je Općinsko vijeće usvojilo budžet, Abdić je tri dana kasnije proglasio "svoju verziju" budžeta i objavio je u službenom glasniku Općine, jer ne priznaje novu većinu u kojoj nema njegove Laburističke strake ni izbor nove predsjedavajuće vijeća Bisenije Mušedinović (SDA).

Na razrješenje situacije s budžetom vijenici čekaju Ustavni sud FBiH kojem je premijer USK Mustafa Ružnić uputio apelaciju.

- Ovih dana očekujemo od Ustavnog suda rješenje. Sve to dugo traje – kazala nam je Mušedinović.

Za to vrijeme se troši novac iz budžeta kojeg je proglasio načelnik Abdić pa se postavlja pitanje šta će, ukoliko bude utvrđeno da taj budžet nije validan, biti s tim sredstvima s obzirom na to da se ona daju i za neke infrastrukturrne projekte, poljoprivrednike, studente.

- U ovom trenutku na to pitanje se ne može dati odgovor. Očekujemo mišljenje Ustavnog suda i vjerujem da će dati smjernice u tom dijelu – dodala je Mušedinović.

VEZANI TEKST - Velika Kladuša ima dva budžeta, načelnikov i OV-a: Zbog Fikreta Abdića upućena apelacija Ustavnom sudu FBiH

U međuvremenu se konstatno obijaju i mijenjaju brave na sali vijećnice u kojoj vijećnici održavaju sjednice i na vratima kabineta predsjedavajuće Vijeća. Posljednja sjednica Općinskog vijeća Velike Kladuše održana je u utorak, nakon što su po ko zna koji put prvo morali zamijeniti brave uz prisustvo policije, jer su prethodne koje su stavili bile zamijenjene.

Ova nezapamćena "igra" promjene brava između načelnika Abdića i vijećnika traje mjesecima.

- Po šesti ili sedmi put je sada mijenjana brava. Ne znam ni sam više. I tako će biti dok se ne razriješi situacija. Od Ustavnog suda FBiH očkeujemo rješenje, po pitanju budžeta pa nadalje – kazao je Rifat Dolić, vijećnik DNZ-a u Velikoj Kladuši.

Istakao je da se Abdić ne sikira šta će biti s novcima koje je dodijelio iz budžeta ako se presudi da taj budžet nije validan.

- Velika Kladuša je primjer privatne općine Fikreta Abdića, njegove porodice i stranke. Budžet se arči od ranije. To se zna i nije mi razočarenje. Razočarenje mi je što institucije sistema sporo i slabo štite zakone i interese građana. Ovdje su stvari čiste, mi smo sve uradili zakonito – naglasio je Dolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.