open-navfaktor-logo
search
Zakazano ročište
Abdulah Skaka će se naredne sedmice pred Sudom izjasniti o krivnji
U sarajevskom Općinskom sudu je za 26. septembar zakazano ročište na kojem će se bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka i još četiri osobe, optužene za zbog više krivičnih djela, izjasniti o krivnji, saznaje Detektor.
20.09.2023. u 12:44
get url
text

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Abdulaha Skake i drugih, objavljeni i detalji

Krajem jula je potvrđena optužnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja Skaku, Amelu Kolovrat, Džanelu Kacila, Farisa Foču i Hasana Mrkonju tereti za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.

- Sud je zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji za utorak, 26. septembra - kazala je za Detektor glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

- Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada - ranije je saopćilo Tužilaštvo.

Kako se navodi, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio. Također, novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida Formule E.

Nakon izjašnjenja o krivnji, predmet protiv Skake i ostalih će biti prebačen drugom sudiji koji će zakazati početi suđenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.