open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ademović odbio pritisak: Nešković napustio sjednicu zbog Ustavnog suda, iz SNSD-a ignorisali poziv da mu se pridruže
Želimir Nešković (SDS), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, napustio je danas sjednicu ovog doma nakon što na njen dnevni red nije uvršten njegov zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po kojem u ovom sudu više ne bi bilo stranih sudija.
31.01.2024. u 14:33
get url
text

VEZANI TEKST - Tema Ustavni sud: Džaferović upozorio da će Klub Bošnjaka napustiti sjednicu, Kovačević prijeti nestankom BiH

Ovaj zakon je Nešković uputio u proceduru u augustu prošle godine. Tada nije dobio podršku da bude uvršten u dnevni red, a ni danas se o tome nije glasalo. 

Pozvao je ostale kolege iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda, koji dolaze iz SNSD-a, da također napuste, ali su ga izignorisali.

Prethodno se vodila žustra rasprava o tome da li poslovnički treba ili ne treba glasati o tome da zakon bude uvršten u dnevni red, pa su zbog toga bile date dvije pauze.

Kemal Ademović (NiP), predsjedavajući Doma naroda, odbio je dati ovaj njegov prijedlog na glasanje, na čemu su insistirali i iz SNSD-a, pa i HDZ-a. Ademović je kazao da su se o tome ranije izjašnjavali, a da Nešković nije dostavio novi materijal prije nego što je Ademović započeo s realizacijom dnevnog reda današnje sjednice. Dotle se insistiralo da ovo bude tačka današnjeg dnevnog reda da je tražen i stenogram dotadašnje rasprave. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.