open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Advokat Mulahalilović: Ako su stranci tražili kaznu za Novalića, to je najteži udar na demokratiju
U srijedu u Sarajevu bit će izrečena prvostepena presuda u predmetu "Respiratori".
03.04.2023. u 19:02
get url
text

U ovom predmetu na Sudu Bosne i Hercegovine optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i njegova firma, te dopremijerka FBiH Jelka Milićević.

VEZANI TEKST - Medijaplan zakazao, šta kaže Sud BiH: Jesu li pod pritiskom da osude Novalića i ostale?

Podsjetimo, Novaliću, Solaku i Hodžiću na teret se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih djela, te više krivičnih djela navodno počinjenih tokom procesa nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće zbog pandemije koronavirusa. Jelka Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Nakon hapšenja osumnjičenih, te održanih ročišta za pritvor, koji je Sud BiH odbio odrediti osumnjičenima, a kasnije optuženima, moglo se zaključiti da Tužilaštvo i ne raspolaže baš nekim pretjerano jakim dokazima u ovom predmetu.

Sve do kraja suđenja u ovom slučaju, predmet je stajao na prilično klimavim nogama, posebno kada je u pitanju kvalifikacija pojedinih krivičnih djela za koje Tužilaštvo, a kako su to u završnim riječima istaknule odbrane optuženih, nije ponudilo ni minimum dokaza kojim bi potkrijepilo svoje tvrdnje.

Prema tvrdnjama odbrane, posebno prvooptuženog Fadila Novalića, cijeli slučaj ima političku pozadinu i pokrenut je isključivo s ciljem njegovog diskreditiranja i uklanjanja s mjesta federalnog premijera.

VEZANI TEKST - Vidović: Šokirana sam i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod suđenja Novaliću

Advokatica Vasvija Vidović u sudnici, ali i u nekoliko istupa u medijima, izrazila je svoju zaprepaštenost miješanjem čak i dijela međunarodnih zvaničnika u predmet koji je "živ" pred sudom.

Pojedini mediji tokom proteklog vikenda su objavili navodna saznanja da je na sudije vršen pritisak iz dijela međunarodne zajednice da osude Novalića.

Osman Mulahalilović, bivši sudija i tužilac, danas advokat iz Brčkog, ističe za Patriju da ukoliko je tačno da su ambasadori pojedinih država vršili pritisak na sud u slučaju Novalić i drugi, onda je to do sada najteži udar na vladavinu prava i demokratiju.

- Strani ambasadori nam mijenjaju ustav, formiraju vladu, sada su počeli i donositi presude. Značili to da su i do sada strani ambasadori "donosili presude". Je li to ta vladavina prava koju zagovaraju strane ambasade - kazao je Mulahalilović.

Ovaj advokat napominje da sigurno u svojim zemljama ne bi smjeli učiniti takvo što.

- Završili u krivičnom progonu zbog ometanja pravde. Ako je to tačno, Vlade tih zemalja, te ambasadore trebaju odmah opozvati, jer su suspendovali vladavinu prava i demokratiju, u maniru velikih diktatora - zaključuje Mulahalilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.