open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Advokat Selme Cikotića najavio žalbu: Mislim da je Sud pogriješio
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Selmu Cikotića, bivšeg ministra odbrane BiH, osudio na tri godine zatvora.
05.12.2023. u 11:07
get url
text

Nakon izricanja presude, Cikotićev advokat Fahrudin Ibrišimović kazao je da smatra da je Sud pogriješio, te je najavio ulaganje žalbe.

- Ovo je tek prvostepena presuda. Vidjet ćemo šta će Apelacioni sud uraditi - dodao je.

Na pitanja novinara, između ostalog je kazao da u toku suđenja nisu čuli ko su to poznata, nepoznata lica s kojim je navodno bio u dogovoru.

Državni sud u decembru 2021. godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH koja Cikotića tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

VEZANI TEKST - Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Tužilaštvo je Cikotića optužilo da je u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. 

- U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću Scout d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.