open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Advokat Sijerčić: Neistina je i kleveta da je Žbanić raspolagala sredstvima Fondacije kako je to naveo Beus
Nakon što je 14. septembra na portalu Faktora objavljen tekst u kojem Antonio Beus, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo govorio o nagrađivanoj rediteljici Jasmili Žbanić, njen advokat Nihad Sijerčić poslao je zahtjev za ispravku, kako je naveo, netačnog izražavanja. 
09.10.2023. u 17:19
get url
text

Reagiranje advokata Sijerčića prenosimo u cjelosti:

VEZANI TEKST - Koliko se trenutno snima filmova u BiH, šta Antonio Beus kaže o Jasmili Žbanić

- U skladu sa odredbom člana 8 Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH (sl. novine FBiH, br. 59/02, 19/03 i 73/05), u svojstvu punomoćnika gospođe Jasmile Žbanić ("Klijentica"), obraćamo Vam se sa zahtjevom za ispravku i uklanjanje netačnog izražavanja koje je objavljeno na internet portalu Faktor. 

Naime, dana 14. 09. 2023. godine, na internet portalu Faktor, čiji je vlasnik društvo Simurg Media d.o.o Sarajevo, a glavni i odgovorni urednik g. Sejad Lučkin, na linku objavljen je tekst pod naslovom "Koliko se trenutno snima filmova u BiH, i šta Antonio Beus kaže o Jasmili Žbanić". U navedenom tekstu je prenesena izjava g. Antonia Beusa, koja sadrži neistinite navode, te koju citiramo u nastavku: 

"Jasmila Žbanić je dobila pola miliona za film. Sebi je zadržala 100.000 KM, vratila je 400.000 KM i zato ne može da aplicira još godinu za novi film jer to je po pravilniku. I zato je cijela ta frka, zato jer je ona insistirala da dobije milion KM za film. Nije mogla pristupiti akreditiranju i sva je ova ludnica zbog toga. To je to".

Prednje citirano izražavanje je neistinito i predstavlja klevetu kojom se šteti ugled i čast Klijentice, iz razloga što je neistina da je Klijentica raspolagala sredstvima Fondacije za kinematografiju Sarajevo na način kako je to navedeno u izjavi g. Antonia Beusa. 

Stoga, a u skladu s odredbom člana 8 Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH pozivamo da u roku od 8 dana od dana prijema ovog Zahtjeva, na isti način na koji ste prenijeli klevetničku izjavu, objavite ispravku netačnog izražavanja, te da kopiju ispravke dostavite na adresu navedenu u memorandumu. 

U suprotnom, bit ćemo prinuđeni prava Klijentice ostvarivati u sudskom postupku - navedeno je u reakciji advokata Nihada Sijerčića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.