open-navfaktor-logo
search
Afera KCUS
Advokati Gavrankapetanovića: Interesantno da se premijer Nikšić ne oglašava, pomoći ćemo Konakoviću da podnese krivične
Nakon što federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac jučer nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, oglasio se advokatski tim profesora Gavrankapetanovića.
22.02.2024. u 14:34
get url
text

VEZANI TEKST - Rimac i dalje šuti, njegov šef Cvitanović: S gnušanjem odbacujem političku trgovinu u slučaju KCUS, čemu pritisak?

- Nakon što je UO zaprimio akt Ministarstva zdravstva u postupku davanja saglasnosti za imenovanje generalnog direktora, postalo je sasvim jasno da u ovom postupku nisu sporni uvjeti koje zadovoljava prof. Ismet Gavrankapetanović. Nesporno je da ne postoje formalni ni stvarni nedostaci zbog kojih bi ministar uskratio saglasnost u redovnoj proceduri. Da su postojali bilo kakvi nedostatci u vezi sa odlukom Upravnog odbora, ministarstvu ne bi trebalo dva mjeseca da smisli izjašnjenje. 

Postoji pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno da prof. Gavrankapetanović zadovoljava sve zakonske uvjete za obavljanje funkcije generalnog direkota zdravstvene ustanove. Ministarstvo zdravstva sebi uzima za pravo da oni tumače obrazloženja i informacije Ministarstva obrazovanja KS i Ekonomskog fakulteta i time dovode u pitanje akademske diplome UNSA.

Svima je jasno da se radi o politički motivisanim potezima, a što je očigledno iz izjave gospodina Cvitanovića (Ilija, op. a.) koji niti je zaposlen u Ministarstvu, niti ima ingerencija da odlučuje umjesto ministra o pitanjima zdravstvenog sistema. Stranački šef ministra Rimca je umjesto njega najavio odluku ministarstva dan ranije.

Ministarstvo je u svom izjašnjenju preuzelo ulogu drugostepenog organa u konkursnoj proceduri, upustilo se u preispitivanje navodnih žalbenih razloga trećih lica, pri čemu je prekoračilo zakonska ovlaštenja. Vrlo je interesantno da se premijer Vlade FBiH (Nermin Nikšić) kao odgovorno lice za zakonit rad Vlade u čijem sastavu je ovo ministarstvo, uopće ne oglašava, ni prije ni poslije davnja mišljenja ministarstva.

VEZANI TEKST - Kako su presušile Trojkine suze za Ipetom: Valjao je kao maskota opozicije, ali nema "papir" da mu prepuste KCUS

Prof. Ismet Gavrankapetanović je pokazao spremnost i volju da sa svojim znanjem i iskustvom pomogne u ozdravljenju KCUS-a, da omogući pacijentima da se liječe na KCUS-u umjesto skupog izmještanja na liječenje u inostranstvo, da pomogne da se ujedine svi medicinski radnici u zajednickom cilju, da omogući edukacije mladih ljekara. Upravni odbor KCUS-a je podržao i prihvatio predložene programske ciljeve u pravcu razvoja i unapređenja zdravstvenih usluge na KCUS-u. Ali, očito to nisu ciljevi i interesi onih koji odlučuju o sudbini KCUS-a u ovoj fazi. Mislimo da će biti vrlo zanimljivo kako će ministar i njegov pravni tim odbraniti sve prethodno navedeno pred sudom - navodi se u saopćenju pravnog tima. 

Na pitanje Faktora da li će poduzimati daljnje pravne korake, u vidu tužbe protiv ministra Rimca, dodali su da će vrlo rado pomoći kreiranju krivične prijave protiv "svih osoba koje je ministar Elmedin Konaković spomenuo u svom postu".

- Sada je Upravni odbor legitimisan da ponudi izjašnjenje i, naravno, premijer Federacije BiH - kazali su za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.