open-navfaktor-logo
search
Nakon ročišta u Sudu
Advokatica o načinu privođenja Alme Destanović: Prekomjerna sila bez osnova, razmatramo prijave
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za produženje pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki Općine Almi Destanović, koji su prije mjesec uhapšeni u akciji "Start".
08.06.2023. u 17:24
get url
text

VEZANI TEKST - Policija trenira strogoću a od VSTV-a ni razglednice ni pisma: Čemu demonstracija sile kad se uhapšeni sami jave Tužilaštvu?

Između ostalog, advokati Alme Destanović Kadrija Kolić i Marsela Bajramović problematizirali su način na koji je Destanović privedena iz prostorija za zadržavanje MUP-a Kantona sarajevo u Tužilaštvo KS, a o čemu je Faktor i ranije pisao. 

Destanović je, kako se javnost mogla uvjeriti iz medija, u zgradu Tužilaštva dovedena s lisicama na rukama, u savijenom položaju, dok ju je policajka držala iza glave. 

Nakon ročišta, upitana za komentar ove situacije, Bajramović je kazala da za svako lice koje se privodi mora postojati presumpcija nevinosti.

- Svi su nevini dok se pravosnažnom sudskom odlukom ne dokaže drugačije. Prema njoj je upotrijebljena prekomjerna sila, bez ikakvog osnova. Vi ste vidjeli da je njoj glava sageta, da je vođena, lisice na rukama...Same lisice kao lisice nisu problematične, mi to nismo problematizirali, ali smo problematizirali na koji način je uvedena u zgradu Tužilaštva, što je medijski sve propraćeno, objavljeno na svim mrežama i svim portalima, za rezliku evo i od prvoosumnjičenog koji je po hijararhiji njoj nadređeni i navodni organizator kriminalne grupe, čiji je moja branjenica postala član - kazala je Bajramović.

Ona je istaknula da se u ovom slučaju radi o direktnom kršenju člana 3. Konvencije o ljudskim pravima - to je zabrana torture, nečovječnog i nehumanog postupanja.

-  Zbog toga smo predložili da Sud i iz tog razloga odbaci ovakav prijedlog (za produženje pritvora, op.a.a) ili odbije i osumnjičenij bar svojom odlukom o puštanju na slobodu uz mjere zabrane da određenu satisfakciju. Jer to su vidjeli svi, pa i njeno dvogodišnje dijete. Mislimo da za tim zaista nije bilo potrebe. Vi znate, svjedoci ste da za mnogo teža krivična djela kad se lišavaju slobode kako se postupa, a ne prema jednoj ženi koja je obavljala poslove kao državni službenik, mi smatramo u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, Tužilaštvo kaže da nije ali o tom potom, to će biti stvar dokazivanja kada krene suđenje u ovoj pravnoj stvari.

FOTO: DŽ.K./Radiosarajevo.ba

Upitana da li će podnijeti neke prijave i postoji li uopće zakonska mogućnost za takvo nešto, Bajramović je kazala: 

- Još uvijek razmatramo tu mogućnost, nešto smo sada razgovarali neformalno i sa tužiocem nakon ročišta, tako da vidjet ćemo ja i kolega Kolić u vezi s tim, a određena pravna pitanja pred Ustavnim sudom smo već pokrenuli u vezi toga pa vidjet ćemo kakva će biti odluka Ustavnog suda.

Prethodno je Bajramović govorila o onome što se moglo čuti na današnjem ročištu na kojem je Tužilaštvo insistiralo da se osumnjičenima pritvor produži za još dva mjeseca, dok su odbrane tražile mjere zabrane, uključujući i kućni pritvor, kao najstrožiju. 

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor

- Kolega Crnalić i kolega Kolić su se bavili zakonitošću dokaza koji su dosad prikupljeni, odnosno ono na čemu se temelji prijedlog prošli za određivanje i prijedlog za produženje pritvora. To su dokazi iz Sky aplikacije i to je nešto sa čime ćemo se mi boiriti sigurno narednih nekoliko godina i na ovom i na drugim sudovima, jer naše je stajalište da su ti dokazi nezakoniti i da je sve što je proizašlo iz tih dokaza nezakonito - kaže Bajramović.

Dodaje da ono na čemu se zasnivalo njeno izlaganje je više bilo utemeljeno na posebnim pritvorskim razlozima.

- Jer u konkretnom slučaju nijedan novi dokaz, činjenica ili indicija nije pokazana Sudu i zaista nema smetnje da se moja branjenica, pa i prvoosumnjičeni brane sa slobode. Zakon o krivičnom postupku je proširio određene mjere zabrane koje Sud može izreći. Mi smo tražili čak i te najstrožije, to je kućni pritvor s elektronskim nadzorom jer bi se time svakako postigla svrha kao i sa pritvorom - navela je Bajramović

Kazala je i da je Sudu ukazala svakako na diskriminaciju njene branjenice.

- Vi kao mediji ste u to upućeni da je na Sudu BiH aktuelno produženje pritvora za drugi dio osumnjičenih iz ovog predmeta, gdje je ista krivična stvar i gdje je jedna osumnjičena puštena da se brani sa slobode, a ni blizu joj nisu porodične prilike kao što je situacija kod moje branjenice, koja je majka dvogodišnjeg djeteta. Dakle, zaista shodno osnovnim pravima Evropske konvencije i Konvencije o pravima djeteta smatramo da ne bi bilo primarno humano a zatim i zakonito da se i dalje prema njoj produži mjera pritvora, jer činjenica da je u kućnom pritvoru znači da više ne obavlja posao sekretara Općine a na teret joj se stavlja da je poduzela neke radnje kao ovlašteno službeno lice, odnosno kao sekretar Općine - kazala je Bajramović.

Dodala je kako su to "te neke apsurdnosti, nelogičnosti i jedno naše razočarenje da samo Tužilaštvo nije objektivno razmotrilo te činjenice i o tome se izjasnilo u prijedlogu za produženje pritvora".

- Oni isključivo insistiraju na pritvoru, ali nadamo se i vjerujemo da će zaista Sud izvršiti analizu tog prijedloga i naših argumenata i donijeti odluku onako kako smo mi to predložili- zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.