open-navfaktor-logo
search
Iskazala protest
Advokatica Vidović: Na udaru Tužilaštva potencijalni svjedoci odbrane u slučaju "Respiratori"
Ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.
16.02.2022. u 15:26
get url
text

Obraćajući se u ime odbrane, Novalićeva advokatica Vasvija Vidović iskazala je protest zbog, kako je kazala, ponašanja Tužilaštva BiH, odnosno pritiska na sve one koji su svojim svjedočenjem u istrazi na određen način pomogli odbrani.

Navela je da su na udaru Tužilaštva potencijalni svjedoci odbrane, podsjećajući kako je protiv Sanje Lekić, vlasnice firme BTL Medical Montenegro iz Podgorice, firme koja je, prema optužnici, posredovala u nabavci spomenutih respiratora, otvorena istraga, izražavajući sumnju da će se ona odazvati na poziv odbrane u ovom predmetu.

Dodala je kako su, po nalogu Tužilaštva BiH, saradnici direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH saslušani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i serviser i Beograda, te da se to dešavalo nakon podizanja optužnice, pitajući se ko će biti svjedoci odbrane, uz opasku kako tako nešto nikada u svojoj praksi nije doživjela.

Kako Tužilaštvo "prilazi svjedocima"

Na ove navode reagirao je zastupnik optužbe, tužilac Mirza Hukeljić, navodeći kako Tužilaštvo ima pravo radi utvrđivanja činjenica da uzima izjave, te ustvrdivši kako ne stoji konstatacija da Tužilaštvo "prilazi svjedocima".

Podsjetio je kako odbrana nije dala uvodnu riječ, niti predočila listu svjedoka, navodeći kako je istraga protiv Lekić pokrenuta prije nego što se pojavila u medijima, odnosno da je saslušana u drugom predmetu zbog "pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela".

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Džemila Begović konstatirala je kako je prisutan vrlo ružan odnos između strana u postupku (optužbe i odbrane), kao i u odnosu na samo Vijeće, pozivajući ih da budu profesionalni, moralni i etični.

Navela je i kako se dešava da se u medijima čita nešto što se nije dešavalo u sudnici, na što je tužilac Hukeljić kazao kako Tužilaštvo s javnošću komunicira samo putem zvaničnih saopćenja, a ne putem javnih istupa.

Predsjedavajuća Vijeća potcrtala je kako će Sud cijeniti samo činjenice, upozoravajući na izlišnost bilo kakvih zakulisnih radnji strana u postupku.

U nastavku je tužilac Hukeljić predočio veliki broj materijalnih dokaza/dokumenata, uključujući i ispise Viber prepiske i komunikacija ostvarenih putem e-maila između aktera slučaja i sudionika koji se dovode u vezu s predmetom optuženja.

Prezentirani su akti FUCZ-a, firme Srebrena malina i drugih institucija involviranih u proces nabavke respiratora, te brojne informacije, izvještaji, izvodi, fakture, bankovne garancije i transakcije za koje optužba smatra da mogu biti u funkciji dokazivanja tužbenih navoda.

Između ostalih, predočen je i kupoprodajni ugovor između FUCZ i Srebrene maline od 3. aprila 2020. godine o nabavci 100 ACM812A respiratora te njihova specifikacija s prijevodom, odnosno operativni manual.

Prezentirana opsežna fotodokumentacija

Predočeni su i akti pribavljeni putem pravne pomoći, a uz posredstvo Ministarstva pravde BiH, koji se odnose na dio poslovne dokumentacije izuzete iz spomenute podgoričke firme, kao i firme Exotrade iz Rijeke, odnosno "Sinopharma" koji je nabavljao respiratore za Srbiju, te isporučioca - kineske firme Shanghai Changqoi Medical Technology Centera.

U nastavku je prezentirana opsežna fotodomentacija, te privremeno oduzeti predmeti, uključujući više mobitela, SIM i memorijskih kartica, kao i pokretnih računara.

Inače, optužba je na današnjem ročištu odustala od prijedloga za saslušanje 20-ak svjedoka, tako da bi, prema prezentiranoj dinamici, već na ročištu 25. februara odbrana mogla pristupiti ispitivanju vlastitih svjedoka.

Kako je usaglašeno, odbrana bi do narednog ročišta trebala pripremiti prijedlog dokaza, uključujući spisak svjedoka, te veći dio materijalnih dokaza.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 23. februar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.