open-navfaktor-logo
search
Uložene žalbe
Advokatice iz slučaja "Respiratori": Kako neko može biti presuđen za djelo za koje nije ni optužen?
Nakon ročišta pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih iznijeli žalbe na prvostepenu presudu Suda u predmetu "Respiratori", medijima su se obratile advokatice optuženih Vasvija Vidović i Mirna Avdibegović.
02.11.2023. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajućeg dijela presude za Novalića i ostale, odbrane oslobađanje po svim tačkama

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović kazala je kako su se žalili po svim osnovama, ističući kako se rijetko može vidjeti presuda "u kojoj je učinjeno toliko mnogo bitnih povreda, od prekoračenja optužbe do nerazumljivosti presude".

Vidović je na pitanje novinara komentirala izjave u sudnici tužioca Džermina Pašića.

-  Ne znam šta misli kolega Pašić kada kaže da je protiv tužioca bila haranga. Meni je prijećeno, iza leđa stranaka, usred suđenja. Kolegu Pašića cijenim, ali ne dozvoljavam tako žestoka kršenja ljudskih prava kao što su bila u ovom slučaju - poručila je Vidović.

Ona očekuje da će brzo biti konačna odluka drugostepenog vijeća.

- Do Nove godine bi se sve trebalo okončati – kazala je.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, navela je kako je njen klijent osuđen u prvostepenom postupku za krivično djelo za koje nikad nije bio optužen.

– Hodžić nikad nije bio optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja jer tužilac nije našao da postoji takvo djelo ni opisao radnje takvog djela. Nije opisao ni radnje takvog djela u optužnici. Tako da je on presuđen za nešto za što mu nikad nije bilo suđeno i nije bilo predočeno i za šta se nikad nije mogao izjasniti i iznositi svoje dokaze. Pri tome nije izvršena pravna prekvalifikacija o ovome krivičnom djelu.

Tražili smo da Vijeće uvaži našu žalbu da optuženog oslobodi svih optužbi, da se eventualno oglasi nenadleženim i vrati nadležnom sudu na postupanje ili da otvori pretres pred Vijećem apelacionog odjeljenja – istakla je Avdibegović.

Fadil Novalić je 5. aprila ove godine prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, a vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.