open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Advokatske komore FBiH i RS-a o slučaju "Respiratori": Sa nevjericom smo čitali informacije pet dana prije presude
Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine i Advokotska komora RS-a, u ime očuvanja advokature, kao nezavisne i samostalne profesionalne djelatnosti, izražava ozbiljnu zabrinutost posljednjim dešavanjima vezano za Sud BiH, saopćeno je iz dviju komora.
07.04.2023. u 11:46
get url
text

VEZANI TEKST - Vidović najavila žalbu: Optužbe protiv Novalića podržavali su Čavara, Čović, HNS, Konaković, Forto, Nikšić, Ambasada SAD-a

- Sa nevjericom smo čitali i pratili informacije o ishodu presude u predmetu "Respiratori", koje su se pojavile u medijima pet, šest dana prije zakazanog ročišta za zvanično objavljivanje presude. Nevjerica se pretvorila u ozbiljnu zabrinutost i uzdrmala povjerenje u ovu pravosudnu instituciju, danom objave presude i činjenicom da je izreka presude bila identična sa onom kojom je javnost bila upoznata putem medija, pet, šest dana prije objave - istakli su u saopćenju. 

Nemaju, kako navode, namjeru komentarisati presudu, niti se upuštati u materijalno pravne i procesne aspekte ovog procesa, ali ističu da ne mogu, kao dio pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, da ne izraze svoj stav da ovakve situacije unose dodatno i dupoko nepovjerenje u reformu pravosuđa i pravosuđe u cjelini, ali i u integritet sudaca, te ozbiljno narušava pravo na pravično suđenje. 

Smatraju i očekuju da će ovlaštene osobe u Sudu Bosne i Hercegovine izvršiti provjere kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa i kakva će presuda biti donesena, prije zakazanog dana njenog objavljivanja.

VEZANI TEKST - HDZ-ova Jelka Milićević oslobođena, Novaliću četiri, Solaku šest i Hodžiću pet godina zatvora

- Istovremeno se osjećamo obaveznim da skrenemo pažnju i na nedavni incident koji se ticao sramoćenja sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci od strane advokata, koji se na najgrublji, najnecivilizovaniji način obraćao sudiji tog Suda. Bez ikakvog opravdanja, u ovom slučaju, izvršeno je objavljivanje u javnost kompletnog dokumenta koji je sadržavao izraze vrijeđanja i omalovažavanja sudije - naveli su.

Advokati izražavaju najoštriju osudu na ovakva ponašanja zaposlenika suda, nosilaca pravosudnih funkcija, kao advokata.

- Apelujemo na Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kao i na nosioce pravosudnih funkcija da svojim ličnim zalaganjem utječu da se ovakva ponašanja sankcionišu kada se utvrdi odgovornost onih koji istupaju u javnost na ovakav način, a da se u budućnosti spriječe ovakve ili slične situacije - navodi se u saopćenju koje potpisuju predsjednik Advokatske komore FBiH Bekir Gavrankapetanović i predsjednik Advokatske komore RS-a Dalibor Mrša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.