open-navfaktor-logo
search
Zajednički stav
Advokatske komore FBiH i RS: Vlasti na svim nivoima u BiH moraju uključiti i nas u reformu pravosuđa
Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica Upravnog odbora Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske.  
03.12.2022. u 14:13
get url
text
Zajednički sastanak advokatskih komora FBiH i RS
Zajednički sastanak advokatskih komora FBiH i RS

Na sjednici je razmatrana problematika zaštite građana u okviru predstojeće reforme pravosudnog sistema.

Identificirani su osnovni problemi pravosudnog sistema čije nefunkcionisanje ide na štetu svih učesnika u sudskim procesima. Advokatura koja, s obzirom na način svoga djelovanja, najbolje može da uoči sve postojeće slabosti pravosudnog sistema isključena je iz svih procesa reformi, što ukazuje na mogućnost da bitni problemi finkcionisanja pravosuđa konačno ne budu rješeni.

Zaključeno je da se sačini detaljna analiza svih postojećih problema u funkcionisanju pravosuđa, da se ta analiza dostavi na pažnju svim relevantnim faktorima koji mogu uticati na reformu pravosudnog sistema te da u taj proces moraju biti uključeni i predstavnici advokature koji su najupućeniji u kojoj mjeri postojeći pravosudni sistem ugrožava prava građana.

Jedinstven je stav Upravnog odbora Advokatske komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske da obje Komore moraju biti uključene u procese reforme pravosuđa ukoliko stvarno postoji namjera da se iz tog sistema otklone sve postojeće slabosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.